Päiväkoti Siilinpiilo (Mäntyniemen Ikihonka) valikoitui yhdeksi Hyvinvointiala HALI ry:n työhyvinvointikilpailun voittajaksi. Kiteen Ruppovaarassa sijaitsevassa Siilinpiilossa vaikutuksen HALIn tuomaristoon teki, että pienestä koostaan huolimatta organisaatiossa on käytössä runsaasti erilaisia työhyvinvoinnin käytäntöjä.

− Pienessä työyhteisössä kaikki työntekijät ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa, minkä vuoksi työhyvinvoinnin kehittäminen on erityisen tärkeää. Koko yrityksen historian ajan on työntekijöiden hyvinvointiin kiinnitetty huomioita heidän toiveidensa mukaan, kertoo Siilinpiilon omistava yrittäjä Anne Lindeberg-Piiroinen.

Neljän työntekijän päiväkoti Siilipiilossa on huomioitu työntekijöitä mm. kustantamalla lämpimät ulkovaatteet talveksi sekä T-työpaidat mittojen mukaan. Tämän lisäksi yhteiset virkistysillat ja retket luovat yhteisöllisyyttä. Ergonomiaan on kiinnitetty huomiota, esimerkiksi hankkimalla erityinen pukemispenkki tilanteisiin, joissa aikuinen avustaa lasta pukeutumisessa. Fysioterapeutti työterveyshuollon puolesta on käynyt päiväkodissa paikan päällä antamassa työntekijöille ergonomisia ohjeita.  Tänä vuonna Siilipiilossa on lisäksi otettu käyttöön työntekijöiden personal trainer -palvelu.

− Personal trainer -palvelu oli pieni jouluyllätys työntekijöille, kun päiväkoti vietti 10-vuotispäiväänsä vuoden 2020 jouluna. Ajatuksena oli keksiä jotakin, joka olisi seuraavat 10 vuotta käytössä ja joka auttaisi työntekijöitä jaksamaan työssä. Tuloksena kehiteltiin ”hyvinvointimenu”, joka on suunniteltu jokaisen työntekijän omien tarpeiden mukaiseksi, Lindeberg-Piiroinen kertoo.

Liikunnan lisäksi hyvinvointimenussa keskitytään muun muassa uneen ja palautumiseen.

− On ollut mahtava huomata, että Siilipiilon työntekijöillä on löytynyt liikunnan kipinä, sanoo hyvinvointimenun kehittäjä hyvinvointivalmentaja Hanna Väistö.

 

”Personal trainer -käytäntö maksaa hintansa takaisin” 

Hyvinvointimenulla pyritään kattamaan fyysinen, psyykkinen ja ravintopuoli. Jokainen on saanut kehittää hyvinvointiaan omantahtisesti, omien kiinnostusten kohteiden ja jaksamisen mukaan.

− Monilla on hyvin kiireinen ja kuormittava työ ja arki, joten hyvinvointia on pyritty viemään eteenpäin löytämällä omaa aikaa, olemalla välillä itsekäs sekä armollinen itseä kohtaan, Väistö toteaa.

Henkilöstö on kokenut käyttöön otetut työhyvinvoinnin käytännöt erittäin positiivisina. Päiväkodin arjessa lasten kanssa pitää taipua fyysisesti moneen ja useita kertoja päivässä muun muassa nousta ylös lattialta. Personal trainer on opastuksellaan tukenut työntekijöiden fyysistä jaksamista.

− Työ on päiväkodissa kuormittavaa pitkällä aikavälillä, joten ongelmien ennaltaehkäisyyn panostaminen on erittäin tärkeää. Personal trainer -käytäntö tulee maksamaan hintansa takaisin, sillä ihmiset tulevat pysymään työkykyisinä ja kunnossa, Lindeberg-Piiroinen sanoo.

Hyvinvointiala HALI ry järjesti jäsenilleen keväällä 2021 kilpailun hyvistä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden käytännöistä.

Erinomaisista vastauksista valittiin kolme voittajaa. Päiväkoti Siilinpiilon lisäksi voittajiksi valikoituivat Treili Oy ja Mehiläinen Oy.

Palkintona voittajat pääsivät Halin haastateltaviksi ja jakamaan tietoa omista hyvistä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden käytännöistään.

Hyvinvointiala HALI ry onnittelee voittajia ja kannustaa jäseniään tuomaan jatkossakin aktiivisesti esiin hyviä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden käytäntöjään. Positiivisten kokemusten jakaminen alalla on erityisesti korona-aikana kallisarvoisen tärkeää.