Hyvinvointiala HALI ry ja Lääkäripalveluyritykset ry muistuttavat, että hoitojonojen purkamiseen voi hyödyntää terveyspalvelua tuottavia yrityksiä. 

Koronaepidemian takia kiireetöntä terveydenhoitoa tarvitsevat suomalaiset ovat joutuneet odottamaan hoitoon tai jopa hoitojonoon pääsyä aiempaa pidempään. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lisäksi erityisesti suun terveydenhuollossa jonotilanne on synkkä, koska hoitovelkaa ehti kertyä mittavasti jo ennen korona-aikaa.

Helsingin kaupunki tiedotti 17. maaliskuuta, että terveysasemien henkilökuntaa siirretään väliaikaisesti työskentelemään tartunnanjäljitykseen. Käytännössä terveysasemille pääsee kiireettömään hoitoon Helsingissä siten aiempaa huonommin.

Hyvinvointiala HALI ry ja Lääkäripalveluyritykset ry muistuttavat, että hoitojonojen purkamiseen on mahdollisuus käyttää jo olemassa olevaa, yksinkertaista ja kustannuksia säästävää ratkaisua: apua jäljitykseen, terveydenhuollon palveluiden toteuttamiseen tai molempiin voidaan hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta.

Terveysasemat, joista vastaavat yksityiset yritykset, ovat osoittaneet kykynsä lyhentää hoitojonoja. Esimerkiksi Espoossa ero kunnan omien terveyskeskusten ja yksityisille yrityksille ulkoistettujen terveyskeskusten hoitoon pääsyn ajoissa on merkittävä. Joulukuussa kolmas vapaa terveyskeskusaika lääkäreille (T3-luku) oli Espoossa 2−3 kuukauden päässä, kun ulkoistetulla Matinkylän terveysasemalla vastaava aika oli kuusi vuorokautta.

Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu, että hoitotakuu lyhennetään kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Vielä ei ole tietoa, milloin hallitus aikoo antaa lakiesityksensä hoitotakuun kiristämisestä. Yksityisten palveluntuottajien edustajat huomauttavat, että hoitotakuu voitaisiin toteuttaa vaikka heti heidän palvelujaan hyödyntämällä.

Hoitojonojen ei kannata antaa kasvaa koronankaan aikana, koska se on estettävissä hyödyntämällä palvelua tuottavia yrityksiä. Hoidon saatavuuden vaikeutuminen lisää pitkällä tähtäimellä tarpeettomasti niin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia kuin inhimillistä kärsimystä.

 

Lisätietoja:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

Hyvinvointiala HALI ry

Hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi / 0505667949

 

Ismo Partanen

toiminnanjohtaja
Lääkäripalveluyritykset ry

ismo.partanen@lpy.fi / 0405185799