Mielenterveyden edistämiseksi työskentelevä Mieli ry on yksi maailman vanhimmista alan kansalaisjärjestöistä. Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi keskusteli Boss Lady Podcastissa Anni Valliuksen kanssa muun muassa siitä, miten korona on vaikuttanut suomalaisten mielenterveyteen ja mistä nuorten mielenterveyden ongelmien lisääntyminen johtuu.

Aalto-Matturin mukaan suhtautuminen mielenterveyteen on muuttunut selvästi luontevammaksi. Erityisesti nuoret puhuvat aiemmin vältellystä aiheesta avoimesti. Suhtautumisen muuttuminen näkyy myös Mieli ry:n toiminnassa.

– Menneinä aikoina esimerkiksi messuilla vaikutti siltä, että ihmiset pyrkivät kiertämään pisteemme mahdollisimman kaukaa. Nykyisin taas ihmisvirta näyttää suuntautuvan meidän luoksemme.

Suomalaisten mielenterveyden kriisiytyminen ei Aalto-Matturin mukaan ole korona-ajan ilmiö, vaan huolestuttava kehitys on alkanut jo aiemmin. Hänen mukaansa olisikin tärkeää tarkastella, mikä ympäröivässä yhteiskunnassa altistaa mielenterveysongelmien kehittymiselle.

Järjestöillä on tärkeä rooli suomalaisten mielenterveyden vaalimisessa. Esimerkiksi Mieli ry:n ja sen jäsenyhdistysten kriisityössä kohdattiin viime vuonna apua ja tukea tarvitsevia noin 200 000 kertaa. Kriisipuhelimen 85 000 vastatusta puhelusta puolet oli vapaaehtoisten vastaamia.

Aalto-Matturin mukaan jokainen voi myös omalla toiminnallaan huolehtia omasta ja läheisten mielenterveydestä. Yksinkertainen tapa aloittaa on kysyä, mitä toiselle oikeasti kuuluu.

 

Mieli ry on Hyvinvointiala HALI ry:n jäsen.

HALI ry toimii Boss Lady Podcastin pääyhteistyökumppanina. Podcast-jakso on kuunneltavissa Suplassa ja myöhemmin YouTubessa.