Toimintaympäristö hyvinvointialalla

Yksityinen hyvinvointiala tuottaa laajamittaisesti esimerkiksi hoivapalveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, fysioterapiaa, lastensuojelua, suun terveydenhuoltoa, varhaiskasvatuspalveluita sekä päihde- ja mielenterveyspalveluita.

Kuntien kustannuksista hieman yli puolet on sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Suomen eniten työllistävä toimiala.

Yksityisen palveluntuottajien lukumäärä on yhteensä yli 18 000 ja valtaosa palveluntuottajista on ammatinharjoittajayrityksiä tai pieniä pk-tason toimijoita. Yksityisen hyvinvointisektorin yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2015 yhteensä noin 6 miljardia euroa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista säännellään monin eri normein. Lisäksi yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta on oma lainsäädäntönsä. Toimialan kehittäminen on vahvasti riippuvainen lainsäädännöstä.

Tällä sivustolla on tietoa keskeisestä toimialaan liittyvästä lainsäädännöstä ja markkinoiden kehittymisestä. Lisäksi löydät sivustolta vinkkejä lisätietojen etsimiseen.