Monikanavarahoitusta tarvitaan tulevaisuudessakin

Hallitus on päättänyt sote-uudistuksen osana valmistella monikanavarahoituksen purkamista. Esillä on ollut vaihtoehto, että yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset lopetettaisiin. Harkinnassa on myös Kelan rahoittaman ja järjestämän kuntoutuksen siirtäminen hyvinvointialueiden vastuulle.

Hyvinvointiala HALI ry pitää suunnitelmia huolestuttavina. Kela-korvausten lopettaminen olisi erityisen vahingollista pienituloisille, joiden pääsy terveydenhuoltoon huononisi. Yhä useampi joutuisi turvautumaan julkisiin terveyspalveluihin, jossa jonot ovat jo valmiiksi pitkät.

Kelan järjestämän kuntoutuksen siirtäminen hyvinvointialueiden hoitoon on hyppy tuntemattomaan ja johtaisi todennäköisesti alueelliseen eriarvoistumiseen. Hyvinvointialueilla ei ole valmiiksi osaamista kuntoutuspalveluiden järjestämisestä, ja kaikki hyvinvointialueet eivät todennäköisesti pystyisi toteuttamaan niitä samantasoisesti. Tämä tarkoittaisi heikompaa pääsyä palveluihin joidenkin alueiden asukkaille.

HALI toivoo malttia ja hyvää harkintaa monikanavarahoituksen purkamisen jatkovalmisteluun. Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset ovat hyödyttäneet monia. Kansalaisilla on ollut parempi mahdollisuus valita, mihin hakeutua hoitoon, ja veroeuroja on saatu tehokkaaseen käyttöön.

Toimivaa järjestelmää ei tule romuttaa vaan kehittää eteenpäin.