Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia ei saa lakkauttaa

Jos yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset lopetettaisiin, kärsijöinä olisivat erityisesti pienituloiset, naiset ja ikääntyneet.

Hallitus suunnittelee sote-uudistuksen osana monikanavarahoituksen purkamista. Yhtenä vaihtoehtona on suunnitelma, että yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset lopetettaisiin.

Hyvinvointiala HALI ry pitää suunnitelmaa huonona. Kela-korvausten lopettaminen olisi erityisen vahingollista pienituloisille, joiden pääsy terveydenhuoltoon huononisi. Yhä useampi joutuisi turvautumaan julkisiin terveyspalveluihin, jossa jonot ovat jo valmiiksi pitkät.

Toimivaa järjestelmää ei tule romuttaa vaan kehittää eteenpäin.

Sen sijaan, että hyvä ja kansalaisten tärkeänä pitämä Kela-korvausjärjestelmä lakkautettaisiin, sitä pitäisi parantaa ja tuoda paremmin tähän päivään. HALI esittää, että korkeamman Kela-korvauksen avulla yksityislääkärin digivastaantotolle pääsisi terveyskeskusmaksun hinnalla. Suun terveydenhuollon hoitovelkaa voitaisiin purkaa korottamalla ennaltaehkäisevien palvelujen, kuten hammastarkastusten ja suuhygienistikäyntien Kela-korvauksia. Lähemmäs terapiatakuuta päästäisiin, jos psykologin tai psykoterapeutin vastaanotolle saisi Kela-korvauksen, jonka nykyisin saa vain lääkärin määräämiin psykologikäynteihin.

Kyselyn tulos: lähes 70 prosenttia kansasta vastustaa Kela-korvausten lakkauttamista

Toteutimme HALIssa syyskuussa 2021 yhdessä Suomen Yrittäjien ja Lääkäripalveluyritykset LPY:n kanssa kansalaiskyselyn, jossa selvitettiin muun muassa kansalaisten näkemyksiä yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksista. Kyselyymme vastasi reilu 1600 suomalaista.

Alta pääset lukemaan tiedotteemme, jossa kerromme Kela-korvauksia koskevista kyselytuloksista. Tulos oli niissä hyvin selvä: Suomalaiset pitävät Kela-korvauksia erittäin tärkeinä, ja valtaosa vastustaa mahdollista Kela-korvausten lakkauttamista.

Lue tiedotteemme tästä.

Tutkimuksen keskeiset tulokset voi lukea liitteenä olevasta materiaalista.

 

Liitteet

KANSALAISKYSELY TERVEYSPALVELUISTA

kansalaiskysely-terveyspalveluista-tulokset.pdf, 1 Mt

Lataa