Sote vaatii isoja korjauksia

EDUSKUNTA hyväksyi kesäkuussa 2021 hallituksen esityksen sote-uudistukseksi. Hyvinvointiala HALI ry katsoo, että lakipakettiin ei voi olla tyytyväinen. Lakeja tulee korjata ja parantaa. Tulevilla hyvinvointialueilla pitäisi olla käytössään kaikki resurssit, jotta ne voivat hankkia alueensa asukkaille parhaan mahdollisen hoivan ja hoidon. Tämä olisi erittäin tärkeää, koska Suomessa väestö vanhenee kovaa vauhtia ja tämä tarkoittaa sekä hoitotarpeen lisääntymistä että veronmaksajien vähenemistä.

Sote-uudistus kuitenkin rajaa monella tapaa hyvinvointialueiden mahdollisuuksia hyödyntää yrityksiä ja järjestöjä. Tämä on huono asia ja vaatii korjauksia lainsäädäntöön. Lue HALIn tiedote tästä.

Sote-palvelujen kehittäminen jatkuu

Toimeenpanolla on merkitystä

  • Hyvinvointialueiden palvelustrategioita valmistellaan parhaillaan. Niillä on iso merkitys sille, miten hyvinvointialueet voivat yrityksiä ja järjestöjä hyödyntää. Tämä taas vaikuttaa esimerkiksi saatavilla olevien hoivapaikkojen määrään ja julkisen terveydenhuollon jonoihin.

Millainen olisi hyvä sote?

  • Hyvä sote saataisiin julkisten palvelujen kustannusten läpinäkyvyydellä ja vertailtavuudella, palkitsemalla innovaatioista ja tehokkuudesta sekä lisäämällä monituottajuutta.

Miten palvelut kannattaa toteuttaa?

Hyvien sote-palvelujen kymmenen kohdan resepti

HALIn esittää kymmenen erilaista ratkaisua, joilla hyvinvointialueiden palveluista saadaan kaikki tehot irti. HALIn ratkaisuilla edistettäisiin merkittävästi hoitoon pääsyä ja samalla ne toisivat säästöä 260 miljoonaa euroa joka vuosi.

HALIN 10 ratkaisua

SOTE

Tutustu HALIn sote-materiaaleihin

Löydät kaikki HALIn sote-esityksestä annetut lausunnot, uutiset, blogit sekä asiantuntijahaastattelut ohesta.

Kaikki sote-artikkelimme arkistosta

Webinaarit sote-uudistuksesta 

 

Voiko yksityinen olla julkista?

Kyllä voi. HALI on aktiivisesti osallistunut sote-uudistuksesta käytävään keskusteluun. Tutustu kevään 2021 Voiko yksityinen olla julkista -kampanjaan.

Siirry kampanjasivulle