Uusi taksa korvaa valtaosan rokottamistoimenpiteen kustannuksista, sanoo HALIn Joel Kuuva.

Eduskunta on perjantaina 7. tammikuuta päättänyt korottaa koronarokotuksen korvaustaksaa nykyisestä 10 eurosta 16 euroon. Kelan uusi korvaustaksa tulee voimaan takautuvasti vuoden 2022 alusta. Korvauksen korottamisella pyritään saamaan työterveyshuolto paremmin mukaan rokotuksiin. 

Työterveyshuolto on lopultakin pääsemässä rokotustalkoisiin toden teolla mukaan. 16 euron taksa korvaa tällä hetkellä valtaosan rokottamistoimenpiteen kustannuksista. Itse rokote on maksuton myös työterveyshuollossa, toteaa Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva. 

Julkinen terveydenhuolto on ollut koko pandemian ajan kovassa paineessa, ja kiireettömien hoitojen odotusajat ovat pidentyneet. Työterveyshuollon hyödyntäminen rokotuksissa vapauttaa julkisen terveydenhuollon resursseja. 

Työterveys ei kuitenkaan ole automaattisesti mukana, vaan rokottaminen edellyttää jatkossakin sopimista kunnan kanssa. Rokotteita pitäisi saada myös suoraan työterveyteen, kuten esimerkiksi influenssarokotteiden kohdalla. Tämä poistaisi pullonkauloja ja nostaisi rokotuskattavuutta, Kuuva huomauttaa. 

Työterveyshuollon rokotustaksa on voimassa vain kesäkuun loppuun asti muiden sairausvakuutuslain väliaikaisten säännösten tapaan. 

Kaikkien sairausvakuutuslain koronapykälien voimassaoloa on jatkettava pikaisesti, jotta kunnilla ja työterveyshuollolla on mahdollisuus varautua asianmukaisesti toiminnan jatkumiseen. Hallitusta muistutetaan tästä myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä, Kuuva päättää.