Jokaisella ikäihmisellä on oikeus saada riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut silloin, kun hän niitä tarvitsee. Tämä tarkoittaa esimerkiksi asuntoa ympärivuorokautisesta hoivakodista, kun ikääntynyt ei pärjää enää omassa kodissaan. Miten hoivapaikkaa haetaan, kuinka kauan sitä voi joutua jonottamaan ja minkälaisia oikeuksia laki takaa ikääntyneelle? HALI kokosi ohjeen ikäihmisten ja heidän läheistensä tueksi.
Suomessa on säädetty vanhuspalvelulaki. Vanhuspalvelulain mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä iäkkäälle henkilölle laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat hänen tarpeisiinsa nähden oikea-aikaisia ja riittäviä. Palveluiden tulee tukea iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta. Hyvinvointialue voi lain mukaan järjestää palvelut omana toimintana, palvelusetelin avulla tai hankkia ostopalveluna yksityisiltä palveluntuottajilta.
Vaikka ikäihmisten oikeus riittäviin ja oikea-aikaisiin sote-palveluihin on kirjattu lakiin, se ei valitettavasti aina toteudu. Selvityksemme mukaan jokaisella hyvinvointialueella on ikääntyneitä, jotka ovat odottaneet ympärivuorokautisen hoivan asukaspaikkaa laittoman pitkään.
Kotihoito ja muut kotiin tuotavat palvelut ovat aina ensisijainen vaihtoehto, jos ihminen ei enää pärjää ilman tukea arjessaan. Aina ne eivät kuitenkaan riitä.
Esimerkiksi muistisairauden tai fyysisten vaivojen takia voi olla mahdotonta asua omassa kodissa, jolloin vaihtoehtoina ovat yhteisöllinen asuminen tai ympärivuorokautinen palveluasuminen.
Näin haet hoivan asukaspaikkaa itsellesi tai läheisellesi:
Vaikka laissa on määritelty ikäihmisen oikeudet, ne eivät valitettavasti aina toteudu.
HALIn selvityksen mukaan vuoden 2023 loppupuoliskolla peräti 17:llä hyvinvointialueella hoivakotipaikkaa joutui odottamaan yli kolme kuukautta ilman erityistä syytä. Käytännössä noin 80 % hyvinvointialueista on menetellyt lainvastaisesti.
Alueiden tavat raportoida odotusaikoja vaihtelevat, joten ne eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Myös se, mistä hetkestä odotusaika katsotaan alkaneeksi, vaihtelee. Tämä eriarvoistaa ikäihmisiä, vaikka laki on kaikille sama.
Niin HALI kuin lähes kaikki hyvinvointialueet toivovat Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistavan odotusajoille yhtenäisen laskentatavan. Tämä vahvistaisi ikäihmisten oikeutta saada heidän tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti.
Yhteisöllinen asuminen on sosiaalihuoltolain mukaista asumispalvelua. Yhteisöllinen asuminen on itsenäisempää kuin ympärivuorokautinen asumispalvelu eikä sisällä hoivaa yöaikaan. Palvelua kutsuttiin aiemmin myös nimellä tavallinen palveluasuminen.
Ympärivuorokautisella palveluasumisella tarkoitetaan asumista yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, jossa asiakkaalla on oma asunto. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitoa ja huolenpitoa saa myös yöaikaan. Palvelua kutsutaan myös nimellä tehostettu palveluasuminen.