Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lähetti viime viikolla sote-uudistuksen lakiesityksiä koskevat mietintöluonnoksensa eteenpäin kolmatta kertaa tällä vaalikaudella. Maakunnista ja valinnanvapaudesta tässä muodossaan tulee totta nyt tai ei koskaan.

Vaalikausi on päättymässä. Uutta ehdotusta ei enää ehditä tehdä, ellei tämä esitys mene läpi. Viimeisin nytkähdys varmisti kuitenkin sen, että aika riittää tämän esityksen läpi viemiseksi ennen eduskuntavaaleja.

Mietintöluonnoksissa ei ollut yllätyksiä. Esitykset olivat jo kesällä nähdyn hallituksen linjauksen mukaiset. Positiivisin yksittäinen lisäys lienee järjestämislakiin lisätty kirjaus järjestöjen roolin selkeyttämisestä. Valinnanvapausesitys ei ole täydellinen, mutta se on oven raotus kilpailun ja monituottajuuden lisäämiseen julkisessa järjestelmässä.

Mitä sanoo perustuslakivaliokunta? Miten eduskunta äänestää?

Edessä on kaksi kriittistä vaihetta, joita kannattaa seurata: perustuslakivaliokunnan lausunto ja koko eduskunnan äänestys.

Sote- ja maakuntauudistuksen laaja kokonaisuus on käytännössä ollut yhdestä sen osasesta kiinni: valinnanvapausesityksestä. Perustuslakivaliokunta ei ole hyväksynyt sen kahta aiempaa versiota. Jos se hylkää kolmannenkin, uudistus kaatuu. Tämä tiedetään viimeistään alkuvuodesta 2019.

Mikäli perustuslakivaliokunta näyttää vihreää valoa, uudistus jatkaa viimeiseen vaiheeseensa: eduskunnan äänestyksiin. Silloin kaikki kansanedustajat viimeiseksi työkseen tällä vaalikaudella äänestävät siitä, tuleeko uudistus voimaan.

HALI, kuten käytännössä kaikki muutkin edunvalvojat ja asiantuntijat ovat sisällöllisesti työnsä eduskunnan suuntaan tehneet. Nyt annamme eduskunnalle työrauhan ja keskitymme tiiviisti tulevaan. Seuraamme valinnanvapauden kokeiluja, maakuntien toiminnan käynnistymistä ja valmistaudumme eduskuntavaaleihin.
Lait voimaan nyt, eteenpäin on mentävä

Työn fokus pysyy samoissa sisällöissä kuin ennenkin: jäsentemme parhaan mahdollisen edun ajamisessa, monituottajuuden lisäämisessä ja kilpailun esteiden raivaamisessa. Soten läpimeno ei näitä hetkauta. Hallitusohjelmatavoitteemme vain täsmentyvät eduskunnan päätöksen myötä.

HALI kannattaa uudistuksen viemistä läpi. Sitä on hierottu nyt niin kauan, että eteenpäin on mentävä. Täydellistä ei tule, ja tositoimiin on vielä aikaa. Lait voimaan siis nyt, ja matkan varrella muun muassa kokeilujen kautta opitaan, mitä pitää viilata. Kyse on myös suuremmasta asiasta: nyt mitataan kansanvallan kyky suoriutua mittavista uudistuksista tässä ajassa.