Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut päättyivät tuloksettomina 30.5. Tällä viikolla alkavat lakot, jotka koskevat yksityistä varhaiskasvatusta, lastensuojelua sekä ympärivuorokautista palveluasumista. Sovittelua jatketaan maanantaina 5.6. valtakunnansovittelijan johdolla.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on käyty työehtosopimusneuvotteluita kevään 2023 aikana. Neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen, joten yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöt keskeyttivät TES-neuvottelut 28.4. Koko toimialaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto astui voimaan 2.5., ja kestää 14.6. saakka. Ensimmäinen lakkoaalto koski yksityistä varhaiskasvatusta sekä ympärivuorokautista asumispalvelua.

Toisessa aallossa lakot koskevat yksityistä varhaiskasvatusta sekä lastensuojelua. Nämä lakot alkavat yksityisessä varhaiskasvatuksessa 31.5., ja päättyvät 2.6. Lastensuojelussa lakot alkavat 31.5. ja päättyvät 3.6. Kaikki toisen aallon lakkouhan alla olevat yritykset ja yksiköt on listattu 16.5. julkaistun tiedotteeseemme.

Kolmannessa aallossa lakot koskevat ympärivuorokautista asumispalvelua. Lakot alkavat 1.6., ja päättyvät 3.6. Kaikki kolmannen lakkouhan alla olevat yksiköt on listattu 17.5. julkaistuun tiedotteeseemme.

Työehtosopimuksen piirissä on tuhat sosiaalipalveluiden ja varhaiskasvatusalan yritystä ja järjestöä. Niissä työskentelee yli 72 000 työntekijää

Mistä työriidassa on kyse?

Ammattijärjestöt ovat vaatineet reilusti yli 13 prosentin palkankorotuksia sekä kustannuksia lisääviä tekstimuutoksia. HALI on tullut työntekijäpuolta vastaan tarjouksella, joka olisi kahdessa ja puolessa vuodessa 11,2 prosenttia.

Työntekijäjärjestöt ovat vaatineet korkeita palkankorotuksia vedoten julkisen puolen korkeampiin palkkoihin. Julkisen ja yksityisen palkat eivät kuitenkaan ole suoraan verrannollisia, sillä julkisella työskentelee osin iäkkäämpää henkilöstöä, joilla on korkeampia ikälisiä. Palkkaerot esimerkiksi sairaanhoitajilla, lähihoitajilla sekä kotiavustajilla on noin 60-150 euroa kuukaudessa. Vähimmäispalkoissa HALIn tarjouksella yksityisen palkat olisivat nousseet kuukaudessa noin 150-200 euroa korkeammiksi.

Yksityisen puolen taloustilanne on myös julkisesta taloudesta riippuvainen. Esimerkiksi yksityistä hoivaa tuotetaan tällä hetkellä tappiolla: julkisen itse tuottama hoiva on keskimäärin 30% kalliimpaa, kuin julkisen yksityiseltä ostama hoiva.

Lisätiedot

Mänttäri Tuomas

Tuomas Mänttäri

Työmarkkinajohtaja

040 571 2330

Lisätiedot

Laukkanen Lyydia

Lyydia Laukkanen

Viestinnän asiantuntija, työmarkkinat

040 776 6268

Lisätiedot