Hoitajapulaa voidaan helpottaa järkeistämällä pätevyysvaatimuksia ja hyödyntämällä teknologisia ratkaisuja.

HALIn johtaja Arja Laitinen keskusteli vanhusten hoivasta Kuntaliiton Valiokunta -podcastissa. Hänen lisäkseen keskustelemassa olivat Tarja Myllärinen Kuntaliitosta ja Minna Lahnalampi-Lahtinen Vantaan kaupungilta.

Erityisesti hoivan henkilöstömitoitus puhututti keskustelijoita. Mitoitus nousee 0,7;ään vuoden 2023 joulukuussa. Vaikka hallitus antoi lisäaikaa mitoituksen täyttämiseen, se ei antanut työkaluja, joilla hoitajat saadaan riittämään.

Laitinen korostaa, että mitoituksessa ei pitäisi lukittautua koulutusvaatimuksiin.

”Tällä hetkellä vuosien koulutuksen käyneitä lähi- ja sairaanhoitajia käytetään tehtäviin, joissa heidän koulutuksensa ei ole välttämätön. On ristiriitaista, että vammaispuolella kouluttamaton avustaja voi viedä avustettavan vaikka festareille, mutta hoivassa samoihin tehtäviin vaaditaan vähintään kolmen vuoden koulutus”, Laitinen sanoo.

Keskustelijat uskovat, että hoitajapulaa voitaisiin helpottaa järkeistämällä pätevyysvaatimuksia. Fokus medikalisaatiosta on siirrettävä asiakkaan muihin tarpeisiin. Myös teknologisia ratkaisuja tulisi hyödyntää yhä laajemmin.

”Tiukan sääntelyn takia ratkaisuihin, jotka helpottaisivat hoitajien töitä, ei tällä hetkellä ole riittävästi porkkanaa. Esimerkiksi öisin digitaaliset ratkaisut voivat tuoda enemmän turvaa vanhuksille kuin se, että hoitaja on talossa”, Laitinen sanoo.

Podcast on kuunneltavissa täällä.

Huomio: Kohdassa 9:20 Laitinen sanoo, että hoiva-avustajia voisi olla viisi seitsemästä. Oikea suhde on kaksi seitsemästä.