STEA avaa maanantaina 6.4.2020 järjestöille ylimääräisen 5 miljoonan euron avustushaun liittyen koronavirustilanteeseen. Hakuaika päättyy 22.4.2020. 

Avustusta voi saada hakemuksen perusteella kahteen uuteen hankekokonaisuuteen liittyen:  

  1. Psykososiaalisen tuen ja kansalaisneuvonnan digitaalisten palvelujen laajentaminen
  2. Haastavassa elämäntilanteessa ja syrjäytymisriskissä olevien henkilöiden ja perheiden auttaminen ja psykososiaalinen tuki

STEA käsittelee hakuaikana vastaanotetut hakemukset ja tekee sosiaali- ja terveysministeriölle avustusehdotuksen. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää vuodelle 2020 myönnettävistä ylimääräisistä avustuksista mahdollisimman pian, viimeistään kesäkuun alussa. Päätöksen edellytyksenä on, että eduskunta on hyväksynyt vuoden 2020 lisätalousarvion. Avustettava toiminta tulee käynnistää heti avustuspäätöksen jälkeen. 

Jo aiemmin STEA on koonnut sivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin muun muassa jo myönnettyjen avustusten käyttötarkoitukseen liittyen.

HALI näkee STEA:n toimet oikeansuuntaisina. Järjestölähtöisen toiminnan pyörät on pidettävä pyörimässä suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä myös kriisin aikana.  

  • Kriisin aikana monen ihmisen tarve matalan kynnyksen avulle lisääntyy, jolloin järjestölähtöisen auttamistyön kysyntä kasvaa. Järjestöjen tarjoamalle tuelle on siis suuri tarve. Samaan aikaan myös järjestöt joutuvat etsimään uusia tapoja toimittaa apu perille, kun kasvotusten ei voi tavata. STEA osuu siis oikeaan uusien avustushakujen osalta, sanoo asiantuntija Eveliina Vigelius