Digitaalinen terveydenhuolto ottaa ison loikan, kun Kela mahdollistaa nykyistä monipuolisempien etävastaanottojen korvaamisen lääkärikäyntien osalta. Nykyisen videovälitteisen vastaanoton ohella Kela-korvattaviksi tulevat tunnistetun chat-yhteyden tai puhelimen välityksellä toteutetut etävastaanotot. Uusi Kela-korvaus tulee voimaan toukokuun alusta alkaen.

Erityisesti omasta älypuhelimesta löytyvät chat-pohjaiset digivastaanotot parantavat lääkäripalvelujen saatavuutta. Digivastaanotolla voidaan hoitaa kokonaan monia tavallisia vaivoja, kuten flunssaa tai silmä- ja virtsatietulehduksia. Myös korona-epäilyn yhteydessä lääkärille pääsee poistumatta kotoa.

Yhteyden lääkäriin saa tavallisesti minuuteissa, kun kiireetön aika terveyskeskuksesta löytyy keskimäärin vasta noin 10 päivän päästä. Digivastaanotot ovat usein auki myös 24/7. Digikäynnin voi tehdä vaikka töissä kahvitauolla tai illalla lasten mentyä nukkumaan.

Uusi Kela-korvaus on yleislääkärin vastaanotosta 8 euroa ja erikoislääkärin osalta 12 euroa, kun annettu hoito kuuluu lääkärin erikoisalaan. Suurimpien palveluntuottajien digivastaanottojen hinnat ovat noin 40 euroa, jolloin asiakkaan maksettavaksi jää parhaimmillaan vain noin 28 euroa.

Myös yhteiskunnan näkökulmasta Kela-korvaus on kannattava. Säästöä kertyy yli 100 euroa joka kerta, kun noin 120 euroa yhteiskunnalle maksava terveyskeskuskäynti vaihtuu digivastaanottoon ja 8 tai 12 euron Kela-korvaukseen. Terveyskeskusten kapasiteettia vapautuu niihin tarpeisiin, joihin digivastaanotto ei sovellu ja niille ihmisille, jotka eivät pysty tietokonetta tai älypuhelinta käyttämään.

– Kela on ottanut suuren askeleen hoitotakuun toteutumiseksi. Kela-korvausjärjestelmä on terveydenhuollon kehityksen eturintamassa ja pystyy vastaamaan nopeasti myös korona-epidemian kaltaisiin haasteisiin. Hallituksen on peruttava aiotut Kela-korvausten leikkaukset, vaatii Hyvinvointiala HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.