Paras tapa auttaa kriisitilanteissa on lahjoittaa tai kouluttautua vapaaehtoiseksi. Lapset ja perheet tarvitsevat myös ystäviä, muistuttaa Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta Boss Lady-podcastissa.

Pelastakaa Lapset ry on järjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Ukrainassa järjestö on ollut läsnä vuodesta 2014 alkaen.

”Tänä vuonna olemme olleet auttamassa rajan yli tulleita ihmisiä. Jaamme muun muassa tavaroita, ruokalahjakortteja ja lääkkeitä. Vastaanottokeskuksiin olemme perustaneet lapsiystävällinen tila -konseptin, jonne vanhemmat voivat viedä lapsensa sillä välin, kun he hoitavat asioitaan”, Markkula-Kivisilta sanoo.

Ukrainasta on tullut Suomeen noin 36 000 perhettä. 40 prosenttia Suomeen tulleista on lapsia. Suomessa on tällä hetkellä noin 7 000 ukrainalaista kouluikäistä lasta.

”Parasta toipumista lapsille nyt on, että he pääsevät kouluun”, hän jatkaa.

Ukrainan tilanteen lisäksi lapset kohtaavat monia päällekkäisiä kriisejä maailmassa: sotia, ilmastokriisin ja koronapandemian. Niillä on laajoja vaikutuksia lapsen elämään.

”Sota aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä pelkotiloja, joihin lapset tarvitsevat apua ja tukea. Lisäksi ne tuhoavat terveydenhuoltojärjestelmää, jos rokotukset jäävät saamatta. Koulunkäynti vaarantuu. Silloin ei varasteta vaan lapsuutta, vaan myös tulevaisuus”, Markkula-Kivisilta sanoo.

Tällä hetkellä Ukrainaan on lahjoitettu seitsemän miljoonaa euroa. Markkula-Kivisilta toivoo, että lahjoituksia kohdistetaan myös järjestön muihin kohteisiin. Näin voidaan varmistaa, että järjestö voi auttaa myös muualla hätää kärsiviä lapsia ja perheitä.

Keskustelu on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä HALI ry:n kanssa. Pelastakaa Lapset ry on HALIn jäsen.

Keskustelu on kuunneltavissa täällä.