Sotepodi – neljä ratkaisua hyvinvointiin

HALIn omassa podcastissa pohditaan vaihtuvien vieraiden kanssa ratkaisuja sote-alan erinäisiin ongelmakohtiin.


JAKSO 5: Miten katastrofaalinen mielenterveyskriisi saataisiin kuriin?

Kaikki politiikka on mielenterveyspolitiikkaa. Mielenterveys pitäisi nähdä ihmisoikeutena, joka kuuluu jokaiselle. Nyt mielenterveyspalveluihin on vaikea päästä, yhteiskunnassa yhä useampi uupuu eivätkä ratkaisut mielenterveyskriisiin ole helppoja.

Samalla kun palveluihin ei panosteta, mielenterveyshaasteet ja työkyvyttömyys aiheuttavat valtavan määrän kustannuksia niin julkiselle taloudelle kuin yksityiselle sektorillekin.

Vieraana jaksossa on psykologi ja varakansanedustaja Julia Sangervo. Mitä asioita mielenterveyspalveluissa Julia lähtisi korjaamaan ja miksi terapiatakuu on vietävä läpi?

Jakson juontavat Mieli ry:n viestinnän asiantuntija Ellen Tuomaala ja HALIn viestintäjohtaja Maira Kettunen.


JAKSO 4: Some ei korvaa vastaanottoa, mutta voiko Instassa edistää terveyttä? Somegynekologi vastaa

Millaisia ovat sosiaalisen median ja etävastaanottojen mahdollisuudet lääkärin työssä? Vieraana on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka. Hän jakaa suositulla Instagram-tilillään @gynekologi_tuuliatikka tietoa erilaisista naisten terveyspulmista.

Tikan mukaan some ei korvaa lääkärikäyntiä, mutta entistä useampi asia voisi hoitua etävastaanotollakin, sillä suurin osa lääkärin työstä on potilaan kanssa keskustelua.


Jakso 3: Sote-alan osaajapulaa ei ratkaista vain rahalla

Julkinen keskustelu sote-alasta typistyy yleensä vain palkkaan ja työoloihin. Miksi mediassa kuultava viesti sote-alalta on vain kurjuutta ja rahapulaa? Mitkä ovat alan veto- ja pitovoimatekijät?

Vieraana on professori Pekka Mattila Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Hänen mukaansa sote-alalla kaivataan parempaa johtamista, myönteistä kilvoittelua ja reiluuden kokemusta.


Jakso 2: mistä rahat kasvaviin sote-menoihin?

Väestö ikääntyy ja sotemenot kasvavat. Mikä lääkkeeksi uusien hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmiin? Miten julkisen sotetoiminnan on tehostuttava kiristyvässä taloustilanteessa? Millaista yhteistyötä julkinen ja yksityinen puoli voisivat tehdä? Kenen etu on valinnanvapaus?

Vieraana on Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn johtaja Emilia Kullas. Hän on työskennellyt pitkään myös taloustoimittajana. EVA on tehnyt muun muassa Soten shokkihoito -analyysin sekä kyselyitä siitä, missä kansalaiset haluavat itseään hoidattaa.


Jakso 1: Kuka hoivaa ikääntyvät suomalaiset?

Miten hoitoalan työvoimapula saadaan ratkottua? Ovatko työperäinen maahanmuutto sekä kuntien ja työpaikkojen laajempi toimintavalta ratkaisuja? Kuinka nippelilainsäädäntöä keventämällä voisi kehittää sotealan toimintaa? Jos meillä ei ole hoivapaikkoja tarpeeksi, millaisia seurauksia tällä on yhteiskunnan ja työelämän kannalta?

Vieraana itsekin sosiaali- ja terveydenhuollon puolella työskennellyt Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari, joka muistuttaa että sillä, miten sotealan työvoiman kysymykset nyt ratkaistaan, on suuri vaikutus työmarkkinoihin.

Lisätiedot

Laukkanen Amanda

Amanda Laukkanen

Viestinnän asiantuntija, elinkeinopolitiikka, jäsenviestintä

040 834 3577

Lisätiedot