Yksityiset sote-palveluiden tuottajat ovat varautuneet huolellisesti koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen eli pandemiaan.

Terveydenhuollon ulkoistussopimuksissa edellytetään kunnan valmiussuunnitelman noudattamista tai valmiussuunnitelman laatimista yhteistyössä järjestäjän kanssa. Yksityisiä sote-palveluja koskeva lainsäädäntö edellyttää myös omavalvontasuunnitelmien tekemistä, joissa tulee määritellä esimerkiksi hygienia- ja infektioiden torjumisen käytännöt.

– Viruksen leviämisen uhka on siinä määrin vakava, että varautumissuunnitelmat on täytynyt viilata huippuunsa. Pandemiaohjeet on päivitetty, hengityssuojia on varattu jo hyvissä ajoin ja henkilökuntaa on koulutettu ja ohjeistettu tarkasti. Asiakasturvallisuus varmistetaan jokaisessa tilanteessa ja asiakkaille tarjotaan korkeatasoista, hyvää hoitoa, sanoo Hyvinvointiala HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

– Palveluntuottajat noudattavat huolellisesti THL:n terveydenhuollon toimijoille antamia ohjeistuksia. Yhteyttä pidetään tiiviisti niin THL:n kuin sairaanhoitopiirien kanssa. Asiakasviestinnässä korostetaan ensin etäyhteyttä. Tässä ollaan ajan tasalla koko ajan ja varautuminen on korkealla tasolla.

Koronavirustartuntoja ehkäistään tehokkaimmin hyvällä käsi- ja henkilökohtaisella hygienialla. Viruksen torjunnassa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tartuntatautien.