Koronaviruksen leviäminen on kiihtymässä. Suomi on valinnut hyvän ehkäise-testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategian pandemian hallitsemiseksi. Strategia ei kuitenkaan onnistu, ellei testaaminen suju paljon nykyistä joustavammin, nopeammin ja tehokkaammin. Hallituksen pitää nyt toimia pikaisesti ja päättäväisesti.

Kesälomakausi on vasta päättymäisillään ja ihmiset palaamassa arkeen ja esimerkiksi julkisiin liikennevälineisiin. Silti testaukset ovat paikoin pahoin ruuhkautuneet jo nyt.

– Syksy on vasta alussa ja tartuntatapaukset nousussa. Tilanne ei ole tullut yllätyksenä. Julkisen puolen testeihin ei silti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pääse kuin merkittävällä viiveellä, vaikka hallituksella on ollut keväästä asti aikaa varautua tähän tilanteeseen, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Arja Laitinen.

Oireiset on pystyttävä testaamaan julkisessa terveydenhuollossa välittömästi ja tuloksen on tultava vuorokaudessa. Yritykset voivat tarjota apua. Ne pystyvät tekemään noin 6 000 testiä päivässä. STM:n mukaan on kuntien asia, ostavatko ne testausta yksityisiltä toimijoilta, jos niiden omissa testausprosesseissa on ruuhkaa. Suuri osa kunnista ei ole näin tehnyt.

– Asiasta on otettava valtakunnallista vastuuta. Hallituksen ja STM:n on ohjattava palvelujen järjestäjiä hoitotakuuvelvoitteen kaltaisesti: jos oma kapasiteetti ei riitä, palveluja on ostettava yksityiseltä sektorilta. Vielä parempi olisi, jos testiin menijä saisi valita testauspaikkansa kaikkien testauspaikkojen joukosta julkisrahoitteisesti. Onneksi HUS nyt neuvottelee yksityisten toimijoiden kanssa, Laitinen kertoo.

HALIn mukaan maan hallituksen on myös tehtävä päätös Tanskan mallin mukaisesta oireettomien testaamisesta yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteistyössä. THL on tätä jo ehdottanut. Tanskassa kuka tahansa voi hakeutua yksityiselle tai julkiselle testiin oma-aloitteisesti myös oireettomana, jos uskoo altistuneensa tartunnalle. Tämä oireettomien mahdollisten viruksen kantajien testaus on järjestetty kokonaan terveydenhuollosta erillisessä järjestelmässä. Oireilevat hakeutuvat normaalisti terveydenhuoltoon.