Yritykset ja järjestöt hyvinvointialueiden tukena

Hyvinvointialueiden toiminta on saatu liikkeelle, ja historian toisten aluevaalien jälkeen haluammekin kannustaa alueita hyödyntämään yritysten ja järjestöjen osaamista sekä käymään aktiivista vuoropuhelua alueen toimijoiden kanssa.
Alta löydät hyödyllisiä tietoja yhteistyön tueksi. Voit myös olla matalalla kynnyksellä yhteydessä Halin asiantuntijoihin – keskustelemme asiasta mieluusti!
Mitä yritykset ja järjestöt voivat tarjota?
Hyvinvointialueen tehtävänä on järjestää asukkaille heidän tarvitsemansa
sosiaali- ja terveyspalvelut. Se voi tuottaa ne itse tai hankkia ne muilta – tärkeintä on, että palvelut ovat oikea-aikaisia, riittäviä ja vaikuttavia. Palvelujen järjestäjänä hyvinvointialue katsoo palveluja ja palvelujärjestelmää laajemmasta näkökulmasta kuin palvelujen tuottajana.
Järjestäjän tehtävänä on tarkastella kokonaisuutta, ennakoida tulevaa ja arvioida palvelutarvetta pitkällä aikavälillä. Hyvinvointialueen kannattaakin järjestäjän roolissa arvioida oman palvelutuotannon kustannuksia, vaikuttavuutta ja pullonkauloja sekä tarkastella mahdollisuuksia hyödyntää ulkopuolisia palveluntuottajia, kuten yrityksiä ja järjestöjä. Tavoitteena tulisi olla, että palvelut tukevat strategisia pitkän aikavälin tavoitteita.
Yrityksillä ja järjestöillä on asiantuntemusta ja resursseja, jotka ovat myös hyvinvointialueen käytettävissä. Nämä toimijat kehittävät jatkuvasti uusia palveluja, innovaatioita ja ratkaisuja, niin digitaalisia kuin sosiaalisia, joita voidaan hyödyntää osana hyvinvointialueen palvelujärjestelmää.
Tulevaisuus tehdään yhdessä – Näkökulmia monituottajuuteen hyvinvointialueilla
Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa Suomessa nykyisestä lähes 70 % vuoteen 2035 mennessä. Kun väestö ikääntyy, yhä useampi tarvitsee hoitoa, hoivaa ja huolenpitoa eli palvelujen kysyntä kasvaa. Olemme yhteiskuntana haasteen edessä: miten huolehdimme siitä, että jokainen saa tarvitsemansa avun oikeaan aikaan.
Me Halissa uskomme, että sekä palveluiden laatua että saatavuutta voidaan kehittää, kun kaikki käytettävissä olevat resurssit hyödynnetään. Julkaisumme tarjoaa katsauksen tilannekuvaan, demografiseen kehitykseen, monituottajuuteen ja strategisiin hankintoihin, joiden avulla hyvinvointialueet voivat hyödyntää yrityksiä ja järjestöjä parhaalla tavalla asukkaidensa hyväksi.
Ratkaisuja vaikuttavaan yhteistyöhön
Teimme yhdessä Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n kanssa julkaisun, jonka tavoitteena on parantaa hyvinvointialueiden ja yksityisten palveluntuottajien välistä yhteistyötä ja hankintakäytäntöjä. Voit ladata julkaisun alta.
Palveluseteliopas hyvinvointialueille
Palveluseteliopas antaa hyvinvointialueille välineitä purkaa palvelusetelin käytön esteitä. Palvelusetelit ovat erinomainen väline, jolla voidaan vastata kasvavaan ja muuttuvaan palvelujen tarpeeseen.
Webinaaritallenne: Ostopalvelut eivät ole hyvinvointialueiden talousahdingon syy
Hyvinvointialueet painivat isojen säästöpaineiden kanssa. Yhdeksi merkittäväksi syyksi on usein mainittu ostopalvelujen kallistuminen. Onko tässä perää? Mitkä tekijät taustalla vaikuttavat? Järjestimme webinaarin, jossa pureuduimme ostopalvelujen mittakaavaan, sisältöön ja siihen, voiko ostopalveluista leikkaamalla saavuttaa säästöjä.
Puhujina webinaarissa olivat Halin pääekonomisti Joel Kuuva, Esperi Care Oy:n toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi, Kanta-Hämeen hyvinvointialueen ikäihmisten toimialajohtaja Jorma Haapanen sekä Sospro Oy:n toimitusjohtaja Teemu Annala.
Katso tilaisuuden tallenne Youtubessa.
Ajankohtaista
Kaipaatko lisätietoa tai haastateltavaa juttuusi? Halin asiantuntijat auttavat mielellään.
