Ikääntyminen, palvelutarpeen kasvu ja palvelutuotannon keskittäminen kasvattavat ensihoidon tehtäviä tulevaisuudessa. Hyvinvointiala HALI ry on laatinut esityksen STM:lle ja sairaanhoitopiireille siitä, kuinka ensihoidon palvelujen nykyinen kapasiteetti voidaan saada tehokkaampaan ja laajempaan käyttöön. Kun ihminen sairastuu äkillisesti tai loukkaantuu, on tärkeää, että apu on lähellä ja nopeasti saatavilla.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV toteaa raportissaan (9/2019), että ensihoidon resursseja käytetään tällä hetkellä myös kiireettömiin tehtäviin (esimerkiksi ikäihmisten kuljettamiseen päivystykseen ja takaisin kotiin), jotka olisi tarkoituksenmukaista hoitaa toisin. VTV esittää, että ensihoidon ja kotihoidon palvelujen väliin kannattaa kehittää uusia palveluja.

Resurssien taloudellisen käytön turvaamiseksi palvelujen kokonaisuutta on mietittävä uudella tavalla. HALI esittää uutta mallia, ”Laajennettu ensihoito- ja kotipalvelut” eli LEK-palvelut.

– Mallissa yksityiset ensihoitopalvelun tuottajat tuottaisivat myös ensihoitotehtäviä, potilassiirtoja ja kiireellisen kotisairaanhoidon tehtäviä. Nämä kaikki ovat palveluja, jotka kokonaisuudessaan luontevasti kuuluvat ensihoitajien työtehtäviin ja toimintaympäristöön, sanoo johtaja Ismo Partanen Hyvinvointiala HALIsta.

– Samankaltainen malli on kokeilussa esimerkiksi Satakunnassa (ns. Combilanssi). Mallissa yhdistyvät geriatrinen kotisairaanhoito ja hoitotason ensihoito.

Yksityiset toimijat voivat tuottaa kaikkia ensihoidon palveluja

Tällä hetkellä kahdeksan sairaanhoitopiiriä hankkii ensihoitopalveluja kilpailutuksen perusteella yrityksiltä. Yksityisten ensihoitopalveluyritysten toiminta on luvanvaraista ja niitä koskevat jopa tiukemmat koulutus- ja osaamisvaatimukset kuin pelastuslaitoksia.

– Ensihoitopalveluun sisältyy äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan hoidon tarpeen arviointi tai hoito sekä tarvittaessa potilaan kuljettaminen hoitoyksikköön. Ensihoidon tehtävät ovat terveydenhoitoa ja ensihoitajat ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä riippumatta siitä, tuottaako palveluja sairaanhoitopiiri, pelastuslaitos vai yksityinen yritys. Hätäkeskus hälyttää paikalle aina lähimmät ensihoitoyksiköt riippumatta siitä, minkä tahon tuottamasta palvelusta on kyse, kertoo lakimies Minna Elo HALIsta.

Elon mukaan terveydenhuoltolain ensihoitopalvelun määritelmää on tarkennettava.

– Ensihoitopalvelu tulee rajata kiireellisiin ns. kansalaistehtäviin ja sellaisiin potilassiirtoihin, jotka toteutetaan hälytysajona. Ensihoidon täytyy nivoutua tiiviisti kotiin tuotettaviin palveluihin.

 

 

Ensihoidon hälytystehtävät jaetaan hätäkeskuksessa tehtävän riskinarvioinnin perusteella neljään tehtäväkiireellisyysluokkaan seuraavasti:

A-luokan tehtävä: korkeariskiseksi arvioitu ensihoitotehtävä, jossa esi- tai tapahtumatietojen perusteella on syytä epäillä, että avuntarvitsijan peruselintoiminnot ovat välittömästi uhattuna

B-luokan tehtävä: todennäköisesti korkeariskinen ensihoitotehtävä, jossa avuntarvitsijan peruselintoimintojen häiriön tasosta ei kuitenkaan ole varmuutta

C-luokan tehtävä: avuntarvitsijan peruselintoimintojen tila on arvioitu vakaaksi tai häiriö lieväksi, mutta tila vaatii ensihoitopalvelun nopeaa arviointia

D-luokan tehtävä: avuntarvitsijan tila on vakaa, eikä hänellä ole peruselintoimintojen häiriötä, mutta ensihoitopalvelun tulee tehdä hoidon tarpeen arviointi