Hyvinvointialan liiton hallitus on hyväksynyt valtakunnansovittelija Minna Helteen yleisen linjan mukaisen sovintoesityksen yksityisen sosiaalipalvelualan työkiistan ratkaisemiseksi.

– Sovintoesitys oli rakennettu siten, että siinä oli otettu huomioon monia työntekijäpuolen tavoittelemia asioita yleisen linjan puitteissa. Sen hyväksyminen ei ollut Hyvinvointialan liitolle helppoa. Valitettavasti työntekijäpuoli kuitenkin hylkäsi esityksen, joten ilmoitetut työtaistelut ovat toteutumassa, pahoittelee työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri Hyvinvointialan liitosta.

Sovintoesityksen kaatuminen tarkoittaa, että ainakin työntekijäliittojen ilmoittama varhaiskasvatusta koskeva lakko 7.-8.3. on toteutumassa. Hyvinvointialan liitto on pahoillaan lakon vaikutuksista lapsille ja heidän perheilleen. Lakko koskee neljän varhaiskasvatuskonsernin lakkoilmoituksen mukaisia yksiköitä. Ko. konsernit ovat Touhula, Pilke, Norlandia ja Verkanappulat.

Erityisen huolissaan Hyvinvointialan liitto on 12.3. ja sen jälkeen alkaviksi ilmoitetusta yksityisen sosiaalipalvelualan seitsemää suurinta konsernia koskevasta lakosta. Sen lakon piirissä olisi kaikki ko. konserneissa tehtävä sosiaalipalvelualan työ, kuten vanhusten ja vammaisten palvelutalot, kotipalvelut sekä lastensuojelutyö. Lakko vaarantaisi erittäin vakavalla tavalla asiakasturvallisuuden. Toteutuessaan tämä koskisi seuraavien konsernien yrityksiä ja seuraavia yhteisöitä:

  • 12.–14.3. Attendo, Mehiläinen
  • 14.–16.3. Esperi, Pihlajalinna
  • 19.–21.3. Vetrea, Invalidiliiton Asumispalvelut Oy, Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiö ja Hoiva Oy

Samoihin konserneihin on ilmoitettu vielä uusi vastaava lakko 26.-28.3. Kolmannen lakkovaroituksen mukaan lakko laajenee siten, että 26.3.2018 klo 15.00 – 28.3.2018 klo 05:59 lakossa olisivat yhtä aikaa seuraavat yritykset ja yhteisöt toimipisteineen: Attendo, Mehiläinen, Esperi, Pihlajalinna, Vetrea, Invalidiliiton Asumispalvelut Oy, Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiö ja Hoiva Oy.

Ilmeisesti myös työntekijäliittojen ilmoittama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on jatkumassa toimialalla.

Hyvinvointialan liitto paheksuu sitä, ettei palkansaajapuoli ole pyynnöistä huolimatta suostunut ottamaan asiakasturvallisuutta huomioon lakkojen rajauksessa.