Maakunta- ja soteuudistuksen tavoitteena on luoda Suomeen 18 maakuntaa, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyspalveluja sekä toimivat esimerkiksi pelastustoimen, ympäristöterveydenhuollon, alueellisen kehittämisen ja elinkeinojen edistämisen tehtävissä.

Hallituksen esittämän uudistuksen valmistelut ovat jo pitkällä ja valmista pitäisi tulla syksyn kuluessa. Hyvinvointialan liitossa uskomme, että uudistus päätyy eduskunnan äänestettäväksi vielä tällä hallituskaudella. Toivomme, että hallituksen kyky uudistuksen läpiviemiseen pitää pintansa loppuun saakka.

Uhkakuvia kuitenkin riittää.

Poliittinen epävarmuus on erityisesti yrittäjyyden ja pk-yritysten kehittämisen näkökulmasta huono asia. Uutiset maakuntien hallinnon rakentamisesta huolestuttavat. Tulevien palveluiden järjestäjien toimintaa reivataan hallinnoltaan, toimitavoiltaan ja sääntelyltään suuntiin, joissa yrittäjyyden edellytykset eivät välttämättä toteudu kaikilta osin.

Vajaalla kymmenellä maakuntaseudulla ollaan alueellisen yhteistyön rakentamisessa niin pitkällä, että kuntien yhteistyö voidaan niin päätettäessä aloittaa kuntayhtymä -pohjalta nykyisen lainsäädännön puitteissa. Osassa alueita on näin jo tehtykin. Yrittäjille tämä tarkoittaa sitä, että nyt on viimeistään käynnistettävä alueellista vaikuttamista, jotta junaan ehtii mukaan.

TEM, ELY-keskukset, Sitra, Hyvinvointialan liitto ja Suomen Yrittäjät ovat valmistelleet syksyllä 2018 kautta maan toteutettavan Soteuttamo 2.0 verkostoitumistilaisuuksien sarjan. Tilaisuuksissa on tarkoitus verkottaa toimijoita – palveluntuottajia, startupeja, kunnan edustajia, palvelumuotoilijoita ja virkamiehiä – yli toimialarajojen.

Lue lisää

Aino Närkki