Yksityisen sosiaalipalvelualan työriidan taustalla on kiista alan työehtosopimuksen uudistamisesta. Toisin kuin työntekijäliitoista on kerrottu, Hyvinvointialan liitto pyrki aktiivisesti ratkaisuun ja tuli vastaan monessa työntekijäpuolen tavoittelemassa asiassa. Muun muassa palkankorotuksia kohdennettiin työnantajatarjouksessa alimpiin taulukkopalkkoihin, kuten työntekijäpuolella oli toivottu. Ratkaisun tulee kuitenkin syntyä yleisen linjan puitteissa, niin kuin muillakin toimialoilla.

Ammattijärjestöjen väitteet siitä, että työnantajapuolella painotettiin työsuhteen ehtojen heikennyksiä, ovat harhaanjohtavia.

– Pyrimme koeajan keston päivittämiseen nykylain tasolle. Halusimme myös edetä siinä, että sairasajalta tuntilisät maksettaisiin kuten muuallakin ja vastaantulo tässä asiassa huomioitaisiin muussa sopimusratkaisussa, sanoo työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri Hyvinvointialan liitosta.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijäliitot ovat jättäneet kaksi eri lakkovaroitusta

Ensimmäinen lakkovaroitus koskee keskeisiä varhaiskasvatusyrityksiä. Varhaiskasvatuksen työnseisaus olisi 7.-8.3. Sen piirissä olisivat seuraavat konsernit ja niihin kuuluvat yritykset: Touhula, Pilke, Norlandia ja Verkanappulat.

Toinen lakkovaroitus koskee sosiaalipalvelualan keskeisiä toimijoita. Työnseisaus koskisi kaikkea sosiaalipalvelualan työtä hengityshalvauspotilaiden hoitoa lukuun ottamatta. Lakko toteutettaisiin kolmessa erässä 12.-14.3, 14.-16.3. ja 19.-21.3. Lakkoilmoituksen piirissä tehtävä työ kattaa muun muassa vanhusten ja vammaisten asumispalveluyksiköt, kotipalvelut sekä lasten ja nuorten palvelut.

Jälkimmäinen lakkoilmoitus koskee seuraavia konserneja ja niihin kuuluvia yrityksiä/yhteisöjä:

12.-14.3. Attendo, Mehiläinen

14.-16.3. Esperi, Pihlajalinna

19.-21.3. Vetrea, Invalidiliiton Asumispalvelut Oy, Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiö ja Hoiva Oy

Mikäli työriita on ratkaisematta vielä lakon alkaessa, asiakasturvallisuuden varmistaminen on hyvin haastavaa, ellei mahdotonta. Jos esimerkiksi dementiaa sairastavien vanhusten yksikkö joudutaan sulkemaan, minne asiakkaat voidaan siirtää? Hyvinvointialan liitto paheksuu, ettei työntekijäpuoli ole lakkorajauksessaan ottanut huomioon asiakasturvallisuutta.

Työriidan sovittelu valtakunnansovittelijan luona alkaa keskiviikkona 21.2.

Lisätiedot:
Tuomas Mänttäri, työmarkkinajohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 040 571 2330