On tulevaisuutta, että digitaaliset terveyspalvelut ovat jokaisen saatavilla omassa puhelimessa, Mehiläisen digitaalisten palvelujen vastaava lääkäri sanoo.

Essi Kainonen työskentelee Mehiläisen digitaalisten palvelujen vastaavana lääkärinä ja vastaa palveluiden lääketieteellisestä laadusta. Hän vieraili Anni Valliuksen Boss Lady Podcastissa puhumassa lääkärin työstä ja siitä, mitä uutta digitaalisuus on tuonut terveyspalveluihin. 

Erityisesti korona on työntänyt digitaalisten terveyspalvelujen kehitystä vauhdilla eteenpäin. Digitaaliset palvelut tarjoavat myös lääkärille uuden näkökulman terveydenhuoltoon. 

Nautin siitä, että tässä työssä omaa alaa ja ammattitaitoa joutuu tarkastelemaan monesta eri kulmasta ja soveltamaan hyvin kokonaisvaltaisesti kaikkea tietämystään. Työ on hyvin paljon laajempaa kuin pelkkä potilastyö vastaanottohuoneessa, Kainonen kertoo. 

Hoitajien ja lääkärien etävastaanottojen lisäksi Mehiläisessä kehitetään myös monenlaisia elämäntapamuutokseen tähtääviä valmennuksia. Esimerkiksi painonhallintaan tai tupakoinnin lopettamiseen tähtäävissä valmennuksissa ohjelma koostuu osittain digisisällöstä ja osittain etäyhteydestä asiantuntijaan. 

− On tulevaisuutta, että tällaiset palvelut olisivat jokaiselle saatavilla omassa puhelimessa. 

Digipalveluiden yleistyminen terveydenhuollossa tuo Kainosen mukaan palvelut paremmin ihmisten saataville. Terveydenhuoltoon saa helpommin yhteyden, ja myös vaikeista aiheista voi olla helpompaa puhua etäyhteydellä. 

Digiratkaisuista on hyötyä myös hoitohenkilökunnalle. Kainosen mukaan digipalveluita käyttämällä lääkärien ja hoitajien resurssit riittävät aiempaa useammalle potilaalle. 

− Missään nimessä kaikkea hoitaja- tai lääkäriasiointia ei voida korvata etä- ja digijutuilla. Mutta jos saamme ohjattua etävastaanotolle ne keissit, joita pystytään hoitamaan etänä yhtä laadukkaasti kuin perinteisellä vastaanotolla, silloin perinteisille vastaanotoille vapautuu resurssia niille, ketkä niitä tarvitsevat. Samalla saadaan huolehdittua kaikkien tarpeista nopeammin, sujuvammin ja paremmin, Kainonen toteaa.

Kuuntele lisää Boss Lady Podcastin jaksosta.

 

Mehiläinen Oy on Hyvinvointiala HALI ry:n jäsen. 

Hyvinvointiala HALI ry toimii Boss Lady Podcastin pääyhteistyökumppanina. Podcast-jakso on kuunneltavissa Suplassa ja myöhemmin YouTubessa.