Hallitusohjelma mahdollistaa hoivapalvelujen kehittämisen niin henkilöstömitoituksen kuin teknologian hyödyntämisenkin osalta. Yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa sekä yhdessä onnistuminen ovat avainasemassa siinä, että myös tulevaisuudessa voimme taata ikäihmisille laadukkaat hoivapalvelut.

Hallitusohjelman työstäminen pääsee syksyn tullen toivottavasti täydellä vauhdilla käyntiin. Ikäihmisten hoivaa ajatellen ohjelma on oikean suuntainen. Henkilöstöpula on suurin haasteemme, ja ohjelma kannustaa sisällyttämään henkilöstömitoitukseen aiempaa monipuolisempia työntekijäryhmiä. Ohjelmassa myös sote-alan valvontaa luvataan yhdenmukaistaa.

Yksi minua erityisesti ilahduttanut kirjaus koskee teknologian hyödyntämistä. Ohjelma mahdollistaa hoivatyötä helpottavan ja potilasturvallisuutta lisäävän teknologian, kuten älylattioiden tai -rannekkeiden, laskemisen mukaan henkilöstömitoitukseen. Tämä tarkoittaa, että työntekijöiden aikaa vapautuu siihen kaikkeen tärkeimpään, eli vanhusten kohtaamiseen ja vierellä kulkemiseen. Signaalin merkitystä ei voi väheksyä: teknologisiin ratkaisuihin on nyt hoivakodeissa kannattavaa investoida. Tämä taas kannustaa terveysteknologiayrityksiä uusiin innovaatioihin, joka vuorostaan hyödyttää apua tarvitsevia.

Vaikka teknologia tarjoaa yhden ratkaisun, tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä, jotta yhä useampi ikäihminen saa elää hyvää elämää loppuun saakka. Kaikkien mahdollisuuksien hyödyntämisen tärkeyttä korostaa se, että on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa, kuten inflaatio ja kohonneet kustannukset. Juuri ennen lomia saimme HALIssa tuoreet tilannetiedot jäseniltämme. Hoivan tyypilliset kulut, kuten sähkö, lämpö ja ruoka, olivat kohonneet keskimäärin 18 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Tälläkään hetkellä emme tiedä, mihin hinnat hoivalle tyypillisissä kustannusluokissa tänä tai ensi vuonna asettuvat.

Nyt on tärkeää paitsi hyödyntää hallitusohjelman tarjoamat porkkanat myös vahvistaa me-henkeä yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. Palveluiden käyttäjälle tarjoamamme hoiva on kuitenkin yhtä ja samaa julkista palvelua. Miten voisimme oppia iloitsemaan toistemme onnistumisista sekä tukemaan naapuria vaikeina hetkinä? Voisiko hyvinvointialue esimerkiksi laskea omaksi onnistumisekseen menestyksekkään ostopalveluyksikön? Me teimme hyvän hankinnan! Laadukkaan hoivan tarjoaminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite.