Sosiaalialan järjestöille saatiin uusi työehtosopimusratkaisu toukokuun alussa. Sopimus on kolmevuotinen, joskin vuosittain sopimusosapuolten irtisanottavissa. Ratkaisussa on paljon hyviä, toimialan tarpeita ja järjestöjen taloudellista kriisiä huomioivia elementtejä, kuten palkankorotuksista paikallisesti järjestötasolla sopiminen. 

Miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin? Taustalla on toimialan ahdinko johtuen mittavista avustusleikkauksista, joiden täsmällinen kohdentuminen on osin hämärän peitossa. Osa järjestöistä toimii lähes yksinomaan STEA-avustuksilla, ja henkilöstökustannukset muodostavat suurimman osan järjestön kulurakenteesta. On siten selvää, että ilman palkankorotuksiakin jopa yli 30 % reaaliset leikkaukset muutaman vuoden aikana johtavat henkilöstövähennyksiin, kuten lomautuksiin ja irtisanomisiin. 

Paikallisesti neuvoteltavalla palkkaratkaisulla pyritään mahdollistamaan kunkin järjestön palkanmaksuvaran huomioiminen. Tarvittaessa paikallisesti voidaankin sopia palkkaratkaisun sisällöstä täysin vapaasti, kuten esimerkiksi siitä, ettei palkkoja koroteta lainkaan tai että korotukset ovat perälaudassa sovittua tasoa alempia ja ajankohdiltaan tai kohdentumisiltaan erilaisia. Myöskään korotustapaa (yleiskorotus, kohdennettu korotus, kertaerä jne.) ei ole rajattu, joten paikallisesti voidaan tehdä juuri sellainen ratkaisu, joka turvaa työpaikkoja ja on toiminnalle kestävä. 

Mikäli palkkaratkaisusta ei sovita mitään paikallisesti tai paikallisesti ei ratkaisuun päästä, tulee sovellettavaksi TES-osapuolten sopima perälauta, joka on tasoltaan monille järjestöille varsin korkea. Tämä osaltaan kannustaa paikallisia osapuolia etsimään perälaudasta poikkeavia ratkaisuja, onhan kyseessä viime kädessä monissa järjestöissä työpaikat ja jopa toiminnan tulevaisuus. 

Työehtosopimuksen taulukkopalkkoja korotetaan vuosittain. Tämän korotuksen ei ole tarkoitus vaikuttaa maksettaviin palkkoihin. Kyseessä on lähinnä sopimustekninen korotus, jolla turvataan tulevaisuudessa järjestötoimialalle tulevien uusien työntekijöiden minimipalkkatasoa ja lisätää siten alan vetovoimaa. Jotta taulukkokorotus ei johtaisi myös tosiasiallisesti palkkojen nousuun, ratkaisussa on sovittu, että työnantaja saa vähentää taulukkokorotuksen vaikutuksen täysimääräisesti muusta toimihenkilölle maksettavasta palkanosasta, kuten esimerkiksi henkilökohtaisesta lisästä. Poikkeuksena on lähinnä tilanne, jossa toimihenkilö saa tasan TESin mukaista minimipalkkaa ja sen päälle maksettavaa vuosisidonnaista takuuta, josta vähennystä ei voida tehdä.  

Järjestämme sosiaalialan järjestöjen TES-ratkaisusta maksuttoman infon tiistaina 3.6.2025 klo 9–11. Pääset ilmoittautumaan tilaisuuteen tästä. Tilaisuudessa on tarkoitus avata TES-ratkaisun sisältöä ja antaa ohjeita paikallisen palkkaratkaisun neuvottelemiseen. Neuvotteluista järjestetään myös erillinen info maanantaina 1.9.2025, johon pääset ilmoittautumaan tästä. Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä muita lisätietoja palkkaratkaisusta löydät nettisivuiltamme.  

Sopimusratkaisun yksityiskohtia löytyy alla olevasta allekirjoituspöytäkirjasta:

Sosiaalialan järjestötyön sopimusratkaisun allekirjoituspöytäkirja

jarjestotes-allekirjoituspoytakirja-08052025-1.pdf, 194 kt, 13.5.2025

pdf

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 2.6 / 5. Arvioiden määrä: 5

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

Ikävää, että sisältö ei ollut sinulle hyödyllinen.

Miten voisimme parantaa sisältöä?

Anna meille palautetta!