Jatkossa palveluja pitää pystyä tarjoamaan enemmän, mutta suhteellisesti vähemmällä rahalla. Tällä sivulla on hyödyllistä tietoa aluevaltuutetuille, viranhaltijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille.
Politbyroon hallitusohjelmaneuvotteluja käsittelevä jakso sote-aiheesta tehtiin yhteistyössä HALIn kanssa
HALIn sote-palveluista vastaava johtaja Eveliina Vigelius puhui sote-palveluiden kehittämisestä rakenneuudistuksen jälkeen.
Kuuntele jakso Spotifyssa.
Terveystalo Oy:n toimitusjohtaja, HALIn hallituksen puheenjohtaja Ville Ihon mukaan keskeinen osa ratkaisua ovat digitalisaatio ja teknologian hyödyntäminen.
HALIn asiantuntija Ville Laakso kertoo vinkit ensimmäisiin sote-päätöksiin.
Yrityksillä ja järjestöillä on innovatiivisia ratkaisuja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Kun yritykset ja järjestöt ovat mukana strategiaprosessissa alusta alkaen, ne hahmottavat hyvinvointialueen tarpeet ja kykenevät tarjoamaan parhaita ratkaisuja haasteisiin.
Välitön vuoropuhelu mahdollistaa paremmin myös yllättäviin kriisitilanteisiin varautumisen. Vuoropuhelun mahdollistamiseksi hyvinvointialueille tulee rakentaa neuvottelukunta.
Vuonna 2021 Suomen terveysasemista 58 (kaikkiaan 510 julkisesta terveysasemasta) oli yksityisen palveluntuottajan vastuulla. Kunnista 25 oli ulkoistanut valtaosan sote-palveluistaan yrityksille.
Ulkoistetuilla terveysasemilla pääsee keskimäärin 2,6 kertaa nopeammin hoitoon kuin julkisesti tuotetulla terveysasemalla. Suurissa kaupungeissa ulkoistetuille terveysasemille pääsee hoitoon jopa viisi kertaa nopeammin kuin kunnan omalle terveysasemalle.
Ulkoistetuilla terveysasemilla pääsee keskimäärin 2,6 kertaa nopeammin hoitoon kuin julkisesti tuotetulla terveysasemalla. Suurissa kaupungeissa ulkoistetuille terveysasemille pääsee hoitoon jopa viisi kertaa nopeammin kuin kunnan omalle terveysasemalle.
Ulkoistuksilla on saavutettu myös kustannustehokkuutta: kustannusten kasvu on ulkoistuksissa laskenut 2,1 prosenttiin ulkoistuksia edeltäneestä 5,9 prosentista.
Sote-alan järjestöt tarjoavat Suomessa korvaamatonta tukea ja apua elämän haastavissa tilanteissa.
Pidäthän huolen, että esimerkiksi terveyskeskuksessa osataan neuvoa, millaisia vertaistukiryhmiä on saatavilla. Sote-alan sadat järjestöt tekevät korvaamatonta hyvinvointityötä, jonka jatkumisesta ja kehittämisestä tulee huolehtia. Huolehdithan esimerkiksi, että järjestöillä on alueellasi toimivat tilat myös tulevaisuudessa.
Miten hyvää laatua riittää entistä useammalle? Siten, että palveluja vertaillaan ja valitaan paras.
Hyvinvointialueen pitää voida asettaa julkisen yksiköt, yritykset ja järjestöt kuvitteelliseen riviin ja valita paras tai parhaat tahot tuottamaan palveluja alueen ihmisille.
Yksi vertailtava asia on hinta. Tällä hetkellä julkisen tuotannon kustannukset eivät ole läpinäkyviä. Vertailu ei ole mahdollista, joten vaadi avoimuutta!
Myös lainsäätäjä kannustaa vertailuun. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi sote-lakeja käsitellessään useaan otteeseen seuraavasti:
”Hyvinvointialueilla on tärkeää kehittää oman palvelutuotannon ja yksityiseltä hankittujen palvelujen vertailukelpoisuutta, jotta erilaisten tuotantomuotojen laatuun ja kustannusvaikuttavuuteen liittyvä tieto tulee osaksi hyvinvointialueiden tuotantotapojen valintaa tukevaa päätöksentekoa.”
Ote eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä (StVM 16/2021)
Johtaja, sote-palvelujen kehittäminen
044 511 4411
Asiantuntija, juristi, sote-palvelujen kehittäminen
0400 673 965