Hoivakotipaikkoja on tyhjillään, sillä lähi- ja sairaanhoitajia ei ole tarpeeksi. Mitoituksen kiristyminen hankaloittaa tilannetta entisestään, ja viime kesän päivystysten ruuhkautuminen voi toistua, mikäli toimenpiteitä ei tehdä nopeasti.

HALIn jäseniltään keräämien tietojen mukaan yksityisillä hoivatoimijoilla on koko maassa yli 3000 vanhusten hoivakotipaikkaa tyhjillään. Paikkoja joudutaan pitämään tyhjänä, koska lähi- ja sairaanhoitajia ei ole tarpeeksi. Tilanne tulee pahenemaan huhtikuun alusta, kun mitoitus nousee 0,65:een. Mitoituksen nosto tarkoittaa kahdeksan prosentin lisäystä henkilöstöön – kuinka paljon tämän seurauksena suljetaan hoivapaikkoja?

Huhtikuusta on enää lyhyt matka kesään ja kesälomakauteen. Viime kesänä hoivapaikkaa vailla olevat vanhukset ajautuivat päivystykseen ja ne ruuhkautuivat pahasti. Sama on toistumassa tulevana kesänä, ellei nopeisiin toimenpiteisiin ryhdytä. Valvova viranomainen Valvira on tässä paljon vartijana. Valviran tulisi pikaisesti sallia hoiva-avustajien laajempi hyödyntäminen vanhusten hoivassa. Tämän hetken ohjeistuksen mukaan hoiva-avustajia saa olla koko hoivakodin henkilöstöstä ainoastaan yksi kymmentä asiakasta kohden.

HALI katsoo, että vanhusten hoivassa tulisi arjen tukemiseen, esimerkiksi pukemiseen, seurusteluun ja syömisessä avustamiseen, hyödyntää nykyistä reilusti enemmän ei-sote-koulutettuja ihmisiä ja esimerkiksi osatyökykyisiä. Hoivassa usein tärkeintä on taito kohdata, ja tämä vaatii oikean ihmisen, ei vuosien sote-koulutusta.