Maan hallitus on luvannut, että jatkossa terveyskeskustasoiseen kiireettömään hoitoon pääsee viikon sisällä. Tällä hetkellä hoitoon pääsy luvataan kolmessa kuukaudessa.

Tavoite on paitsi hyvä, myös mahdollinen toteuttaa vaikka heti. Ikävä kyllä, hallituksen esittämillä keinoilla se ei vaan tule onnistumaan.

Hallitus pyrkii parantamaan hoidon saatavuutta kahdella tavalla: palkkaamalla 1000 lääkäriä lisää terveyskeskuksiin ja käynnistämällä valtionavusteiset sote-keskushankkeet.

Sitä ei ole kerrottu, mistä lääkärit julkisiin terveyskeskuksiin saadaan ja millä rahalla.

Suomessa lääkäreitä on jo aika lailla tarpeeksi – he kaikki eivät vain työskentele julkisella sektorilla. Miten heidät aiotaan sinne houkutella? Entä sijoittaa juuri niille alueille, joissa tarve on? Entä mistä löydetään hoitajat ja tilat, joita palkattavat lääkärit tarvitsevat?

Vastauksia ei ole annettu. Terveyskeskus voi harvoin kilpailla palkalla ja joustavilla työehdoilla.

Resursseja lisäämällä ei myöskään ratkaista terveyskeskusten syvää tuottavuusongelmaa. Tarvitaan kertakaikkinen järjestelmämuutos. Ellei toiminta tehostu, tuhat tai kaksikin tuhatta lääkäriä on kaivoon kannettua vettä.

Hallitus tyytymässä nytkähdykseen koko tavoitteen saavuttamisen sijaan

Hienoa on, että hallitus yrittää tarttua tähän. On käynnistetty alueellisia hankkeita, joihin myönnetään 70 miljoonaa euroa valtionavustusta. Alueet voivat itse keksiä, miten pääsevät sote-uudistuksen tavoitteisiin, mukaan lukien viikon hoitotakuuseen. Tätä varten voi hakea hankeavustusta.

THL valvoo ja tukee hankkeita. Aikaa on vuoden 2022 loppuun. Ongelma on tämä: jos siihen mennessä ei ole valmista, se ei kovin paljon haittaa. Jos siihen mennessä ei ole tapahtunut juuri mitään, sillekään ei mahda mitään. Valtionavustusta myönnetään, vaikka tuloksiin ei päästäisi. Sanktioita ei näytä seuraavan, eikä minkäänlaisiin toimiin ryhdytä, jos tavoite viikon hoitotakuusta on hallituskauden lopussa yhä kaukana.

Helmikuun alussa järjestetyssä THL:n tilaisuudessa hankealueiden edustajille kerrottiin, että tyytyväisiä ollaan, jos alueilla saadaan aikaan edes jonkinlaista ”nytkähdystä” hyvään suuntaan. Hoitotakuuajan lyhentäminen kolmesta kuukaudesta viikkoon vaatii mullistuksia, järisyttäviä ajatusten ja toimintatapojen muutoksia, ei nytkähdyksiä.

Ja sitten hyvä uutinen.

Viikon hoitotakuuseen voidaan päästä vaikka heti: avataan ovia sinne, missä hoitohenkilöstöä ja vapaita aikoja jo on – yksityiselle. Tämä onnistuu Kela-korvausten tai palvelusetelien turvin.

Harmi vain, että hallitus juuri linjasi maksavansa vanhusten tehostettua palveluasumista Kela-korvausten leikkauksilla. Jonot julkisiin terveyskeskuksiin siis pitenevät entisestään.