Toimihenkilöliitto Erto ry on tänään ilmoittanut sosiaalialan järjestötyön työehtosopimusta koskevasta lakosta. Lakko koskee aikavälillä 21.3. klo 0.01–22.3. klo 23.59 alkavia työvuoroja. Alta löydät ohjeet poliittisen lakon varalle. Olemme lisäksi julkaisseet sivuillamme kysymyksiä ja vastauksia liittyen poliittisiin lakkoihin, löydät ne täältä.

Ohjeet poliittisen lakon varalle

  • Poliittinen lakko on laillinen Suomessa. Työntekijä voi laillisesti poistua työpaikalta kesken työvuoron tai olla tulematta lainkaan työvuoroon osallistuakseen lakkoon poliittista päättäjää kohtaan. Koska lakko ei kohdistu työehtosopimukseen eikä siinä esitetä työehtosopimusta koskevia vaatimuksia, on lakko laillinen.
  • Poliittiseen lakkoon osallistumisesta ei tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta. Työntekijän pitää kuitenkin ilmoittaa poissaolostaan työnantajalle samoin kuin muistakin laillisista poissaoloista. Poissaolon ajalta ei makseta palkkaa.
  • Koska kyse on laillisesta lakosta, työntekijään ei saa kohdistaa haitallisia seuraamuksia osallistumisen vuoksi. Lakkoon osallistuminen ei esimerkiksi ole irtisanomisperuste tai syy antaa varoitusta työntekijälle.
  • Jos työntekijän poissaolo johtuu poliittiseen lakkoon osallistumisen lisäksi myös jostain muusta syystä, kuten sairaudesta tai vuosilomasta, noudatetaan ns. aikaprioriteettiperiaatetta. Sen mukaan poissaolon syyksi katsotaan se syy, joka on ilmennyt ensin, ja palkanmaksuvelvollisuus määräytyy sen perusteella.

Lisätiedot

Päivystävät juristit

Työsuhdeneuvonta

Päivystävät juristit

09 1728 5550

Lisätiedot