AY-puoli antoi tänään 4.5. alan keskeisiä yrityksiä koskevan lakkovaroituksen. Viisipäiväinen lakko koskisi 26 ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikköä ja alkaisi 23.5. Lisäksi samana päivänä alkava kaksipäiväinen lakko koskisi 41 varhaiskasvatuksen yritystä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöt Sote (Tehy, SuPer, Erto), JHL, Talentia ja Salli (Jyty, PRO) antoivat tänään lakkovaroituksen. Työntekijäjärjestöt keskeyttivät TES-neuvottelut perjantaina 28.4.

”Lakkovaroituksen antaminen on erittäin huolestuttavaa. Lakosta kärsivät eniten asiakkaat, hoivaa tarvitsevat vanhukset sekä yksityisissä päiväkodeissa käyvät lapset”, sanoo HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

Ammattijärjestöt ovat vaatineet toimialalle yli 13 prosentin palkankorotuksia runsaan kahden vuoden ajalle, sekä useita kustannuksia lisääviä tekstimuutoksia. Vaatimus on lähes kaksinkertainen verrattuna TES-kierroksen yleiseen palkankorotuslinjaan, joka on kahdessa vuodessa 7 prosenttia. Työnantaja on tullut AY-puolta vastaan esityksellään, joka olisi kahdessa vuodessa 9,2 prosenttia.

”Olemme tehneet reilun tarjouksen, mutta sekään ei riittänyt”, Mänttäri sanoo. ”AY-puoli haluaa alalle julkista puolta isompia palkankorotuksia, mutta jättää huomioimatta, että alan taloudellinen tilanne on paljon vaikeampi kuin julkisella puolella. Monet alan yritykset ja järjestöt toimivat jo nyt tappiolla, kun niiden saama korvaus palveluista on paljon julkisen puolen omia kustannuksia matalampi. Asiakasturvallisuuden vakava vaarantuminen lakon aikana vanhuspalveluyksiköissä on vaikeassa työvoimatilanteessa aito huoli”, hän jatkaa.

Työehtosopimuksen piirissä on tuhat sosiaalipalveluiden ja varhaiskasvatusalan yritystä ja järjestöä. Niissä työskentelee yli 72 000 työntekijää. Esimerkiksi yli puolet vanhusten hoivasta tuotetaan yrityksissä ja järjestöissä. HALIn jäsenille tärkeintä on työtaistelusta huolimatta pyrkiä varmistamaan riittävä hoiva, tuki ja turva sosiaali- ja varhaiskasvatusalan asiakkaille.

Korjaus: Tiedotteessamme virheellisesti todettiin, että AY-puolen lakkoilmoitus koski 41 varhaiskasvatuksen yksikköä. Varhaiskasvatuksessa lakkoilmoitus koskee kuitenkin alan keskeisiin konserneihin kuuluvaa 41 yritystä, ei yksikköä. Varhaiskasvatuksessa lakkouhan piirissä on siten satoja yksiköitä. Tehostetussa palveluasumisessa lakot oli rajattu 26 yksikköön, kuten tiedotteessamme kerrottiin. Tarkat tiedot lakkoilmoitusten rajauksesta selvisivät liitteenä olleista AY-puolen lakkoilmoituksista.

työntekijäjärjestöjen lakkovaroitukset sekä yksiköt, joita lakot koskevat:

jhl-lakkovaroitus-hoiva.pdf, 126 kt, 4.5.2023

pdf

sote-ry-lakkovaroitus-vaka.pdf, 123 kt, 4.5.2023

pdf

sote-ry-lakkovaroitus-hoiva.pdf, 107 kt, 4.5.2023

pdf

jhl-lakkovaroitus-vaka.pdf, 144 kt, 4.5.2023

pdf

salli-ry-lakkoilmoitus-hoiva.pdf, 157 kt, 4.5.2023

pdf

salli-ry-lakkoilmoitus-vaka.pdf, 156 kt, 4.5.2023

pdf

talentia-lakkovaroitus-hoiva.pdf, 367 kt, 4.5.2023

pdf

talentia-lakkovaroitus-vaka.pdf, 383 kt, 4.5.2023

pdf