Koronaepidemian alku säikäytti ihmiset ja syystä. Maailmalla levinneestä viruksesta ja sen tarttumisesta ei tiedetty senkään vertaa kuin nyt. Oli varmasti viisas ratkaisu asettaa nopeasti rajoitteita ihmisten kohtaamisille. Tarpeettomia menoja kehotettiin välttämään, minkä seurauksena myös niin kutsuttuja kiireettömiä terveydenhuollon käyntejä peruttiin massoittain. Osa kiireettömästä terveydenhuollosta suljettiin myös palvelujen järjestäjien ja -tuottajien toimesta.

Nyt on aika palata – ihmisten hoitoihin ja kaiken palvelutuotannon uuteen normaaliin. Koronavirusta ei ole voitettu, eikä siihen ole hoitokeinoa. Sen leviämistä voi kuitenkin jo ehkäistä tehokkaasti.

Suojavälinein varustaudutaan koronavirusta edeltänyttä aikaa laajemmin ja hygieniasta huolehditaan erityisen hyvin. Massarajoituksista voidaan siirtyä yhteiskunnan avaamiseen, kun yksittäisten tapausten testaus ja jäljitys on kunnossa. Tämä on hyvällä alulla. Oireettomana on siis turvallista palata kiireettömiin hoitoihin.

Patoutunut hoidontarve voi paikoin jo nyt olla kriittisen suuri.

”Kiireettömäksi” kutsuttu hoito ei ole turha, se voi olla jopa välttämätön.

Suun terveydenhuollossa koronaviruksen kannalta riskiryhmiksi määritellyt ovat erityisen alttiita suu- ja hammasperäisten infektioiden komplisoitumiselle. Juuri heidän pitää käydä ennaltaehkäisevissä hoidoissa ennen kuin tilanne pääsee kehittymään vakavaksi.

Sydän- ja verisuonitauteihin liittyvät käynnit ovat vähentyneet pelottavan paljon.

Kroonisten sairauksien hoitotasapainon on pysyttävä hyvällä tolalla.

Syöpäseulontoja ei voi jättää väliin.

Päivystykseen pitää kannustaa hakeutumaan, kun tarve on.

Valtion on paitsi itse viestittävä, myös jatkettava kuntien ja alueiden ohjeistamista asian viestimiseksi kansalaisille. On sanottava selkeästi, että terveydenhoitoon on jo palattava, vaikka esimerkiksi matkailua vielä rajoitettaisiin. Kiireettömiin hoitoihin on turvallista mennä, vaikka monia muita kontakteja kannattaisikin vielä välttää. Terveydenhoitoon hakeutuminen ei ole vapaa-ajan huvia kenellekään.