Julkinen hoivatuotanto on kautta maan kalliimpaa kuin yksityinen hoiva, muistuttaa hoivajohtaja Arja Laitinen blogissaan.

Kävin aamulla Pasilassa vierailemassa Ylen TV- ja radiolähetyksissä. Aiheena oli tärkeääkin tärkeämpi vanhusten hoiva ja hoiva-alan yritysten tilanne.  Osa yrityksistä on joutunut irtisanomaan sopimuksensa kunnan kanssa, koska molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun ei ole päästy. Aihe on herättänyt mediassa keskustelua. Keskustelu lisää aina ymmärrystä, ja sitä on hyvä käydä.

Yksi asia tuntuu olevan monelle vieras. Julkiset palvelut, mitä ne maksavat? Moni on ehtinyt tarjota ratkaisuksi julkisen puolen suurempaa roolia, jos yritysten hinnankorotuspyyntöihin ei haluta vastata. Tämä ei ole toimiva ratkaisu, sillä julkisen oma tuotanto on kautta Suomen maan yksityisen tuottamaa hoivaa kalliimpaa. Olemme HALIssa laskeneet ympärivuorokautisen vanhusten hoivan yksikkökustannuksia eri kaupungeissa vuoden 2020 tilinpäätöstiedoista. Hurjimmillaan yrityksille on maksettu 40 prosenttia vähemmän samasta palvelusta, jota kunta itse tuottaa. Vuoden 2021 tiedot pääsemme julkaisemaan kuluvan kuun loppupuolella.

Miten asia voidaan korjata? Hyvinvointialueet aloittavat vuoden vaihteessa, ja niillä on nyt hyvä tilaisuus miettiä, miten palvelut voidaan parhaiten järjestää. Parhaisiin palveluihin päästään vertailemalla. Järjestäjän, jatkossa siis hyvinvointialueen, tulisi laittaa alueen palvelutarjoajat laadun ja kustannustehokkuuden mukaan kuvitteelliseen riviin ja valita jokaista palvelua tuottamaan paras taho. Se voi olla säätiö, järjestö, yritys tai hyvinvointialue itse. Tällä hetkellä vertailu ei ole mahdollista, koska julkisen omia kustannuksia ei tunneta. Usein niitä eivät tunne edes omat päättäjät. Tarvitsemme valtakunnallisen ohjeistuksen, jotta kustannukset saadaan avoimiksi ja vertailu on mahdollista.

Vanhustyö on tärkeimpiä töitä, mitä meillä on. Yhdessä, hyvällä julkisen ja yksityisen yhteistyöllä, voimme oppia toisiltamme ja ottaa käyttöön parhaat toimintamallit.

p.s. Minulla oli elokuussa ilo viettää päivä vanhoissa töissäni, lähihoitajana hoivakodissa. Videon tuosta päivästä pääset katsomaan tästä.