JHL ilmoitti tänään 25.1., että Sosiaalialan järjestötyön työehtosopimuksen piirissä työskentelevät JHL:n jäsenet osallistuvat samaan poliittiseen lakkoon, josta Erto ilmoitti tiistaina. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat aikavälillä 1.2. klo 0.01 – 2.2.2024 klo 23.59. Lakko ei koske hengen, terveyden ja ympäristön turvaamiseksi tehtävää työtä.

Ammattijärjestö Pro ilmoitti poliittisesta mielenilmauksesta, joka pidetään 1.2. klo 12-14. Pron ilmoituksen mukaan kaikilla sen jäsenillä on oikeus osallistua poliittiseen mielenosoitukseen, mukaan lukien tarvittava matka-aika. Viime viikolla myös JHL ilmoitti osallistuvansa mielenilmaukseen.

Ammattijärjestöt Tehy, SuPer, Talentia, JHL ja Jyty ilmoittivat poliittisista lakoista varhaiskasvatukseen 31.1.–1.2. Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien alueella. Lakossa ovat mukana sekä julkiset että yksityiset päiväkodit.

Ammattijärjestö Talentia ilmoitti maanantaina 22.1. osallistuvansa myös Akavan liittojen ulosmarssiin 6.2. Ulosmarssi järjestetään pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella klo 14–16 välisenä aikana.

Olemme julkaisseet työnantajille ohjeet poliittista mielenilmausta/lakkoa varten. Löydät ohjeen tämän sivun alapuolelta.

Ohjeet poliittisen mielenilmauksen varalle

  • Poliittinen mielenilmaus on laillinen Suomessa. Työntekijä voi laillisesti poistua työpaikalta kesken työvuoron tai olla tulematta lainkaan työvuoroon osallistuakseen mielenilmaukseen poliittista päättäjää kohtaan. Koska mielenilmaus ei kohdistu työehtosopimukseen eikä siinä esitetä työehtosopimusta koskevia vaatimuksia, on mielenilmaus laillinen.
  • Poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisesta ei tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta. Työntekijän pitää kuitenkin ilmoittaa poissaolostaan työnantajalle samoin kuin muistakin laillisista poissaoloista. Poissaolon ajalta ei makseta palkkaa.
  • Koska kyse on laillisesta mielenilmauksesta, työntekijään ei saa kohdistaa haitallisia seuraamuksia osallistumisen vuoksi. Mielenilmaukseen osallistuminen ei esimerkiksi ole irtisanomisperuste tai syy antaa varoitusta työntekijälle.
  • Jos osa työhaluisista työntekijöistä jää ilman työtä sen takia, että töiden järjestäminen ei onnistu mielenilmaukseen osallistuvien poissaolon vuoksi, kyseisille työntekijöille on maksettava palkka myös siltä ajalta, kun he ovat ilman työtä.
  • Jos työntekijän poissaolo johtuu poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisen lisäksi myös jostain muusta syystä, kuten sairaudesta tai vuosilomasta, noudatetaan ns. aikaprioriteettiperiaatetta. Sen mukaan poissaolon syyksi katsotaan se syy, joka on ilmennyt ensin, ja palkanmaksuvelvollisuus määräytyy sen perusteella.

Lisätietoja

Virtanen Kati

Kati Virtanen

Työmarkkinajohtaja

0406798787

Lisätiedot


Tilaa uutiskirje

Ilmoitamme kaikista työtaistelutoimenpiteistä sekä muista tärkeistä asioista uutiskirjeessämme. Tilaa uutiskirjeemme, jotta et jää paitsi tärkeistä uutisista!