Kainuun soten omat hoivakodit olivat 55 % kalliimpia kuin yrityksiltä ja järjestöiltä ostettu palvelu 

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, eli Kainuun sote, muodostui 8 kunnasta/kaupungista: Hyrynsalmi, Kuhmo, Kajaani, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi sekä Puolanka.

Kainuun sotessa julkisesti tuotettu hoivavuorokausi maksoi vuonna 2022 alueelle keskimäärin lähes 169 euroa, kun vastaavasti Kainuun soten ostama yksityinen palvelu maksoi alueelle lähes 109 euroa.  

Laskelmat julkisen kustannuksista perustuvat vuoden 2022 tilinpäätöksiin, jotka ovat viimeisimmät saatavilla olevat tiedot. Yksityisen hintana on käytetty HALIn jäseniltä kerättyjen tietojen perusteella laskettua keskimääräistä yhden hoivavuorokauden hintaa Kainuun sotessa vuonna 2022.  

Yksityisen vertailuhintana käytetyt luvut sisältävät samat erät kuin kunnan oman tuotannon vuorokausihinta. Yksityisen palveluntarjoajan on katettava palvelusta maksetulla korvauksella kaikki hoivavuorokauden tuottamisesta aiheutuvat kustannukset. 

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat oikeutettuja 5 % suuruiseen alv-palautukseen ostaessaan palvelun yksityiseltä toimijalta. Koska selvityksessä tarkastellaan julkisen tuotannon kustannusta hyvinvointialueelle verrattuna yksityisen tuotannon kustannukseen hyvinvointialueelle, on yksityisen saamasta korvauksesta vähennetty 5 % alv-palautus, jolloin yksityisen kustannus kuntayhtymälle oli keskimäärin 108,88 euroa.  

Mukana laskennassa olivat Kainuun soten omista yksiköistä Paltaranta ja Jokirinne, Hoitokoti Jalonkoski, Hyrynsalmen hoitokoti, Hoitokoti Toppila sekä Palvelukeskus Himmeli.

Viitteet, laskentaperiaatteet ja tarkemmat tiedot laskennasta 

  • Mitoitus on mitattu kahtena ajanjaksona ja painotettuna keskiarvona. Toteutunut henkilöstömitoitus Kainuun soten alueella oli 2.5.-22.5.2022 keskimäärin 0,64 ja 31.10.-20.11.2022 keskimäärin 0,67.
  • Otannasta on poistettu Hoitokoti Välskäri, sillä yksikössä tuotetaan ainoastaan lyhytaikaishoitoa.​
  • Palvelukeskus Kallio Kajaani, Vuolijoen Emmakoti ja Hoitokoti Honkalinna on poistettu otannasta, sillä yksiköissä on vähennetty tilapäisesti asukaspaikkoja vuoden 2022 aikana henkilöstöpulan vuoksi.​
  • Hoitokoti Pihlaja on poistettu otannasta, sillä asukaspaikkamäärä on vaihdellut vuoden 2022 aikana henkilöstön saatavuudessa esiintyneiden ongelmien vuoksi.