Keusoten omat hoivakodit olivat yli 34 % kalliimpia kuin yrityksiltä ja järjestöiltä ostettu palvelu 

Keusotessa julkisesti tuotettu hoivavuorokausi maksoi vuonna 2022 alueelle keskimäärin yli 194 euroa, kun vastaavasti Keusoten ostama yksityinen palvelu maksoi alueelle 144,7 euroa.  

Laskelmat julkisen kustannuksista perustuvat vuoden 2022 tilinpäätöksiin, jotka ovat viimeisimmät saatavilla olevat tiedot. Yksityisen hintana on käytetty toiminnassa olevien Keusoten alueella toimivien yksiköiden 1.3.2022 alkaen annettujen tarjousten keskihintaa , joka oli 152,32 euroa/vrk vuonna 2022.

Yksityisen vertailuhintana käytetyt luvut sisältävät samat erät kuin kunnan oman tuotannon vuorokausihinta. Yksityisen palveluntarjoajan on katettava palvelusta maksetulla korvauksella kaikki hoivavuorokauden tuottamisesta aiheutuvat kustannukset. 

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat oikeutettuja 5 % suuruiseen alv-palautukseen ostaessaan palvelun yksityiseltä toimijalta. Koska selvityksessä tarkastellaan julkisen tuotannon kustannusta hyvinvointialueelle verrattuna yksityisen tuotannon kustannukseen hyvinvointialueelle, on yksityisen saamasta korvauksesta vähennetty 5 % alv-palautus.  

Mukana laskennassa olivat Keusoten omista yksiköistä Aurinkomäen palvelukoti, Kotokartano, Nurmilintu, Pihlavistokoti, Sahanmäki, Lehmustokoti sekä Mäntykoto Ylähovi,

Viitteet, laskentaperiaatteet ja tarkemmat tiedot laskennasta 

  • Otannasta on poistettu myös yhteisöllistä asumista tuottavat yksiköt Kauniston palvelukeskus 1, Pellavakoti sekä Vaahterakoti. Riihikoto on poistettu otannasta puutteellisten vuokratulojen (asukkaiden maksamien asukasvuokrien) vuoksi.
  • Ennen 5 % alv-palautusta yksityisen palvelun hinta julkiselle on noin 152,32 euroa. 
  • Mitoitus on mitattu kahtena ajanjaksona ja painotettuna keskiarvona. Toteutunut henkilöstömitoitus Keusoten alueella oli 2.5.-22.5.2022 keskimäärin 0,67 ja 31.10.-20.11.2022 keskimäärin 0,67.