Siun soten omat hoivakodit olivat keskimäärin 34 % kalliimpia kuin yrityksiltä ja järjestöiltä ostettu palvelu 

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, eli Siun sote, muodostui 13 kunnasta/kaupungista: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi​, Nurmes​, Outokumpu​, Polvijärvi​, Rääkkylä​, sekä Tohmajärvi.

Siun sotessa julkisesti tuotettu hoivavuorokausi maksoi vuonna 2022 alueelle keskimäärin yli 175 euroa, kun vastaavasti Siun soten ostama yksityinen palvelu maksoi alueelle noin 131 euroa.  

Laskelmat julkisen kustannuksista perustuvat vuoden 2022 tilinpäätöksiin, jotka ovat viimeisimmät saatavilla olevat tiedot. Yksityisen hintana on käytetty vuonna 2022 voimassa ollutta pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen kattohintaa.

Yksityisen vertailuhintana käytetyt luvut sisältävät samat erät kuin kunnan oman tuotannon vuorokausihinta. Yksityisen palveluntarjoajan on katettava palvelusta maksetulla korvauksella kaikki hoivavuorokauden tuottamisesta aiheutuvat kustannukset. 

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat oikeutettuja 5 % suuruiseen alv-palautukseen ostaessaan palvelun yksityiseltä toimijalta. Koska selvityksessä tarkastellaan julkisen tuotannon kustannusta hyvinvointialueelle verrattuna yksityisen tuotannon kustannukseen hyvinvointialueelle, on yksityisen saamasta korvauksesta vähennetty 5 % alv-palautus.  

Mukana laskennassa olivat Siun soten omista yksiköistä Pihlajakoti, Iltarusko, Sarastus, Konttilanhovi, Hopeakuusen hoivakoti, Heikinhelmen hoivakoti, Sinikello, Kehräkoti, Kesälahtitalo, Rantapiha, Marjatta-koti, Takkunurmen tupa, Kesätaival, Sireenipihan hoivakoti, Senioripihan hoivakoti, Kanervakoti, Toivonlahti, Hopearannan hoivakoti, Vaahterapihan hoivakoti, Villaranta sekä Tähkäkoti.

Viitteet, laskentaperiaatteet ja tarkemmat tiedot laskennasta 

  • Mitoitus on mitattu kahtena ajanjaksona ja painotettuna keskiarvona. Toteutunut henkilöstömitoitus Siun soten alueella oli 2.5.-22.5.2022 keskimäärin 0,63 ja 31.10.-20.11.2022 keskimäärin 0,63
  • Yksityisen palvelutuotannon kustannuksesta on vähennetty 5 % alv-palautus, jolloin yksityisen kustannus kuntayhtymälle oli keskimäärin 131,10 euroa
  • Otannasta on poistettu Onnin Hoivakoti, Kiteen Hoivakoti, Kotoranta, Yrjönhovin Palvelukoti, Eerikki, Koivupihan hoivakoti ja Kultasiipi sillä yksiköissä tuotetaan huomattava määrä jotain muuta palvelua kuin pitkäaikaista ympärivuorokautista palveluasumista.
  • Pihlajakoti, Palvelukeskus Kotikallio, Hoivakoti Kielo, Kyrölän Palvelukeskus ja Partalanmäen Hoivakoti on poistettu otannasta, sillä yksiköissä on vähennetty tilapäisesti asukaspaikkoja tai asukaspaikoissa on ollut vaihtelua vuoden 2022 aikana esimerkiksi henkilöstöpulan vuoksi.
  • Noljakan Hoivakoti, Riihisärkänkadun Hoivakoti, Varparannan hoivakoti ja Kaarnakoti on poistettu otannasta poikkeuksellisen toimintavuoden vuoksi. (Yksikkö aloittanut tai lopettanut toimintansa kesken vuoden)​
  • Heinäveden Pihlajakodin ja Polvijärven Kehräkodin osalta laskennassa on käytetty omavalvontasuunnitelmasta poikkeavaa, hoivakodista oikeaksi ilmoitettua asiakaspaikkamäärää
  • Palvelujen ostot sisältävät osan kuluista, jotka voidaan tulkita myös tyypillisesti vyörytyksi