Hyppää sisältöön
Valikko

Arkipyhien työaika

Arkipyhiä ovat muulle kuin lauantaille tai sunnuntaille sattuvat pyhäpäivät. Tällaisia päiviä ovat vuosittain

  • pitkäperjantai
  • toinen pääsiäispäivä
  • helatorstai
  • juhannusaatto

sekä muuksi päiväksi kuin lauantaiksi tai sunnuntaiksi sattuva  

  • jouluaatto
  • joulupäivä
  • tapaninpäivä
  • uudenvuodenpäivä
  • loppiainen
  • vapunpäivä
  • itsenäisyyspäivä.  

Työvuorojen suunnitteluarkipyhille

Lähtökohta on, että arkipyhät ovat työntekijälle ylimääräisiä vapaapäiviä. Kaikissa työtehtävissä arkipyhiä ei ole kuitenkaan mahdollista järjestää vapaapäiviksi. Yksityisen sosiaalipalvelualan, terveyspalvelualan ja ensihoitopalvelualan työehtosopimusten mukaan arkipyhät ovatkin ylimääräisiä vapaapäiviä, jos ne ovat mahdollista tehtävän luonne huomioon ottaen järjestää vapaapäiviksi.  

Jos arkipyhää ei ole mahdollista järjestää työntekijälle vapaaksi, on vastaava kokonainen vapaapäivä annettava sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti: 

  • Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen mukaan vastaava kokonainen vapaapäivä annetaan saman viikon tai tasoittumisjakson kuluessa, ellei työnantajan ja työntekijän välillä antamisajankohdasta muuta sovita.  
  • Terveyspalvelualan työehtosopimuksen mukaan annetaan vastaava kokonainen vapaapäivä samaan työvuoroluetteloon sisältyvänä aikana. Työnantajan ja työntekijän välillä voidaan sopia vapaan antamisesta muuna ajankohtana, jolloin vapaapäivä on annettava toisen vapaapäivän yhteydessä. 
  • Ensihoitopalvelualan työehtosopimuksen mukaan annetaan vastaava kokonainen vapaapäivä arkipyhän sisältävän viikon, jakson tai tasoittumisjakson kuluessa. 

Arkipyhien vaikutus työaikaan

Arkipyhät lyhentävät viikon tai tasoittumisjakson säännöllistä työaikaa keskimääräisen päivittäisen tuntimäärän verran (viikkotyöaika/5). Osa-aikaiset saavat arkipyhälyhennyksen työaikansa suhteessa. 

Esimerkki kokoaikaisesta työntekijästä

Työntekijän viikkotyöaika on 38t 20min. Yksi arkipyhä lyhentää viikon säännöllistä työaikaa 38t 20min / 5 = 7t 40min. Jos viikolla on yksi arkipyhä, viikon säännöllinen työaika on 38t 20min – 7t 40min = 30t 40min.

Esimerkki osa-aikaisesta työntekijästä

Osa-aikaisen työntekijän viikkotyöaika on 30t. Yksi arkipyhä lyhentää viikon säännöllistä työaikaa 30t / 5 = 6t. Jos viikolla on yksi arkipyhä, viikon säännöllinen työaika on 30 t – 6t = 24t. Tämä lyhennetty viikkotyöaika suunnitellaan viikon työpäiville.  

Oikeus arkipyhälyhennykseen

Oikeus arkipyhälyhennykseen määräytyy sovellettavan työehtosopimuksen mukaan:  

  • Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen mukaan arkipyhälyhennykseen on oikeutettu kuukausi- ja tuntipalkkainen työntekijä, jonka työsuhde kestää vähintään kaksi viikkoa.  
  • Terveyspalvelualan työehtosopimuksen mukaan arkipyhälyhennys koskee yli yhden viikon kestäviä työsuhteita. 
  • Sosiaalialan järjestöjä koskevassa työehtosopimuksessa arkipyhälyhennyksen saamiselle ei ole asetettu edellytyksiä. 
  • Ensihoitopalvelualan työehtosopimuksen mukaan arkipyhälyhennykset eivät koske työntekijöitä, joilla on alle kolme työvuoroa arkipyhän sisältävässä kolmen viikon työaikajaksossa. 

Oikeus arkipyhälyhennykseen vaihtelevaa työaikaa tekevällä tuntipalkkaisella työntekijällä

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa on oma määräys tuntipalkkaisten työntekijöiden arkipyhälyhennyksestä. Sen mukaan arkipyhälyhennykseen on oikeutettu tuntipalkkainen työntekijä, jonka työsuhde kestää vähintään kaksi viikkoa. Tuntipalkkaiselle työntekijälle maksetaan arkipyhälyhennyskorvauksena arkipyhälyhennystä vastaava normaali tuntipalkka. 

Vaihtelevaa työaikaa tekevän työntekijän arkipyhälyhennys lasketaan edellisen lomanmääräytymisvuoden tai edellisen 12 kuukauden toteutuneen keskimääräisen työajan perusteella. Jos työsuhde ei ole vielä kestänyt täyttä lomanmääräytymisvuotta tai 12 kuukautta lasketaan arkipyhälyhennys koko työsuhteen keston toteutuneen keskimääräisen työajan perusteella tai sellaiselta ajanjaksolta, joka osoittaa keskimääräisen viikkotyöajan.  

Esimerkki vaihtelevaa työaikaa tekevästä tuntipalkkaisesta työntekijästä

Työntekijä on edellisen lomanmääräytymisvuoden aikana tehnyt vuosilomiensa ulkopuolella työtä 47 viikon aikana yhteensä 704 tuntia.  

Arkipyhälyhennykset ja vuosilomalain 7 §:n mukaisten poissaolojen ajalta tekemättä jääneet työtunnit rinnastetaan tehdyksi työksi.  

Työntekijälle on edellisenä lomanmääräytymisvuotena maksettu arkipyhälyhennyskorvauksia yhteensä 30 tuntia ja lomanmääräytymisvuotena sairauslomien ajalta on jäänyt tekemättä työtunteja yhteensä 18 tuntia.  

Hänen keskimääräinen viikkotyöaikansa on 752 t (704 + 48) / 47 = 16 t / vk. Arkipyhälyhennyksen määrä on 16 t / 5 = 3,2 t (3t 12min) / arkipyhä. 

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

Ikävää, että sisältö ei ollut sinulle hyödyllinen.

Miten voisimme parantaa sisältöä?

Anna meille palautetta!