Hyppää sisältöön
Valikko

Sosiaalialan järjestöt


Sosiaalialan järjestötyön työehtosopimus

Sosiaalialan järjestötyön työehtosopimusneuvotteluissa syntyi sopimusratkaisu, joka hyväksyttiin neuvotteluosapuolten hallinnoissa 8.5.2025. Työehtosopimus on kolmivuotinen ajalle 1.5.2025–30.4.2028.

Paikallinen palkkaratkaisu

Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti vuosina 2025, 2026 ja 2027.

Jos paikalliseen neuvottelutulokseen ei päästä palkankorotukset määräytyvät työehtosopimuksen perälaudan mukaisesti seuraavasti:

  • 1.10.2025 yleiskorotus 2,4 %
  • 1.11.2026 yleiskorotus 2,1 % ja järjestökohtainen erä 0,3 %
  • 1.11.2027 yleiskorotus 2,0 % ja järjestökohtainen erä 0,3 %

Taulukkokorotukset

Työehtosopimuksen palkkataulukoihin tehdään vuosittaiset korotukset, joiden tarkoituksena on nostaa työehtosopimuksen minimipalkkatasoa. Taulukkokorotuksilla ei ole kustannusvaikutuksia, sillä sopimuksen mukaan työnantajalla on oikeus vähentää vastaavan suuruinen osa muista palkanosista, mutta ei kuitenkaan vuosisidonnaisesta takuusta. 

Palkkataulukoita korotetaan seuraavasti:

  • 1.10.2025 2,4 %
  • 1.11.2026 2,1 %
  • 1.11.2027 2,0 %

Sopimusratkaisun allekirjoituspöytäkirja

Sopimusratkaisun yksityiskohtia löytyy alla olevasta allekirjoituspöytäkirjasta:

Sosiaalialan järjestötyön sopimusratkaisun allekirjoituspöytäkirja 8.5.2025

jarjestotes-allekirjoituspoytakirja-08052025.pdf, 194 kt, 13.5.2025

pdf

Usein kysyttyjä kysymyksiä sosiaalialan järjestöjen vuosien 2025–2027 palkkaratkaisusta

Alle on koottu sosiaalialan järjestöjen vuosien 2025–2027 palkkaratkaisua koskevia kysymyksiä ja vastauksia. Sivua päivitetään sitä mukaan, kun uusia kysymyksiä herää. Alla esitettyjen kysymysten ja vastausten tarkoituksena on tukea järjestöjä palkkaratkaisun sisällön tulkinnassa.

Mitä paikallinen palkkaratkaisu tarkoittaa? 

Paikallinen palkkaratkaisu tarkoittaa, että jokaisessa järjestössä neuvotellaan palkankorotusten määrästä ja toteuttamistavasta paikallisesti vuosittain. Tämä tarkoittaa, että palkkoja voidaan sopia korotettavan esim. 1 %:lla tai pelkällä kertaerällä. Mahdollista on myös sopia, ettei palkkoja koroteta lainkaan. Ajatus on, että kussakin järjestössä päästään aidosti neuvottelemaan kyseisen järjestön omista lähtökohdista. Paikallinen palkkaratkaisu ei siis tarkoita, että palkkoja on velvollisuus korottaa 7,1 % kolmessa vuodessa. 

Mistä paikallisessa palkkaratkaisussa neuvotellaan? 

Paikallinen palkkaratkaisu tarkoittaa, että kussakin järjestössä lähtökohtaisesti neuvotellaan palkankorotuksista ja niiden määrästä. Paikallisesti sovittavan korotuksen määrälle ei ole asetettu minimiä tai maksimia. Paikallisesti sovittavassa palkkaratkaisussa sovitaan palkankorotusten toteutustapa (esim. yleiskorotus, kohdennetut korotukset, euromäärinen korotus, prosenttimääräinen korotus, kertaerä jne., tai näiden yhdistelmä,), ajankohta ja suuruus. 

Onko paikallisesta palkkaratkaisusta pakko neuvotella? 

Käytännössä kyllä. Työehtosopimuksen mukaan palkoista neuvotellaan ensisijaisesti paikallisesti jokaisessa järjestöissä. Neuvottelut on siis pyrittävä käymään ja tarkoituksen on löytää yhteisymmärrys järjestön taloudellisesta tilanteesta, jonka pohjalta neuvotteluita voidaan käydä.  Jos halua neuvotteluille ei ole on tämä erikseen todettava, eikä neuvotteluita tällöin luonnollisesti voida käydä.    

Milloin paikallisesta palkkaratkaisusta neuvotellaan? 

Vuoden 2025 palkankorotuksista neuvotellaan paikallisesti 30.9.2025 mennessä, ellei neuvotteluajan jatkamisesta sovita. Neuvotteluihin on hyvä varata kunnolla aikaa, jotta aidot neuvottelut mahdollistetaan. Jos neuvottelutulokseen ei päästä, määräytyvät palkankorotukset työehtosopimuksessa määritellyn perälaudan mukaisesti. Ks. lisää sopimusratkaisun sivulta 3. 

Kuka henkilöstöä edustaa neuvotteluissa? 

Mikäli järjestössä on valittuna luottamusmies, käydään neuvottelut työnantajan ja luottamusmiehen välillä. Luottamusmies edustaa tällöin koko työehtosopimuksen piirissä olevaa henkilöstöä riippumatta heidän järjestäytymisestään.  

Mikäli luottamusmiestä ei ole valittu, käydään neuvottelut henkilöstön keskuudestaan valitseman paikallisen palkkaratkaisuneuvottelija kanssa. Paikallisen palkkaratkaisuneuvottelija valitaan enemmistöpäätöksellä edustamaan koko henkilöstöä paikallisissa palkkaneuvotteluissa. Ks. lisää sopimusratkaisun sivulta 2. 

Meillä ei ole luottamusmiestä, miten neuvottelut järjestetään? 

Mikäli luottamusmiestä ei ole valittu, käydään neuvottelut henkilöstön keskuudestaan valitseman paikallisen palkkaratkaisuneuvottelija kanssa. Paikallisen palkkaratkaisuneuvottelija valitaan enemmistöpäätöksellä edustamaan koko henkilöstöä paikallisissa palkkaneuvotteluissa. 

Kuka toimii työnantajan edustajana neuvotteluissa?  

Työnantajaa edustaa taho, jolla on tarvittava päätäntävalta henkilöstön palkankorotuksista. Yleensä tämä henkilö on toiminnanjohtaja mutta järjestöstä riippuen tämä voi myös olla hallitus. Yhdistyksen säännöt tai sisäiset hallinto-ohjeet voivat myös vaikuttaa tähän. Mikäli järjestössä on epäselvää, kuka on toimivaltainen käymään neuvotteluita, tulee asiassa kääntyä hallituksen puoleen. 

Miten neuvotellaan? 

Neuvotteluiden tarkoituksena on paikalliseen palkkaratkaisuun pääseminen avoimen ja järjestön tilanteen huomioon ottavan neuvottelun kautta. Neuvotteluissa keskustellaan järjestön tilanteesta ja palkanmuodostuksesta. Paikallisen palkkaratkaisun löytämistä edesauttaa mm. yhteinen näkemys järjestön taloustilanteesta. 

Luottamusmiehellä / paikallisella palkkaratkaisuneuvottelijalla tulee olla mahdollisuus tutustua ja perehtyä järjestön taloudellisiin tunnuslukuihin. 

On mahdollista, että järjestöissä joudutaan palkkaratkaisusta riippumatta lomauttamaan tai vähentämään henkilöstöä. Tällaisista näkymistä on hyvä keskustella avoimesti neuvotteluiden yhteydessä, jotta osapuolilla on riittävät tiedot palkkaratkaisusta neuvottelemiseksi. On kuitenkin huomattava, että yhteistoimintalain soveltamisalalla olevassa järjestössä tulee käydä henkilöstövähennyksiin liittyen erilliset yhteistoimintaneuvottelut. Paikallinen palkkaratkaisu ei kuitenkaan edellytä yhteistoimintalain mukaisten muutosneuvotteluiden käymistä.  

Tarvitseeko järjestössä käydä paikallisen palkkaratkaisun vuoksi muutosneuvottelut? 

Pääsääntöisesti ei. Paikallinen palkkaratkaisu ei itsessään edellytä YT-lain mukaisten muutosneuvotteluiden käymistä. Lisäksi YT-laki ei muutenkaan sovellu järjestöön, joka säännöllisesti työllistää alle 20 henkilöä. HUOM! 1.7.2025 alkaen YT-lain soveltamisalakynnys korottuu 50 henkilöön, eikä alle 50 henkilöä työllistävässä järjestössä tällöin enää ole muutosneuvotteluvelvoitetta tuotannollistaloudellisten irti 

Vähintään 20/50 henkilöä työllistävän järjestön tilanne voi kuitenkin olla se, että palkkaratkaisusta riippumatta henkilöstöä joudutaan säästösyistä vähentämään tai lomauttamaan. Tällöin erillisten YT-lain mukaisten muutosneuvotteluiden käyminen on tarpeen, kun työvoiman vähentämistä tai lomautuksia on suunnitteilla.  

Millainen paikallisen palkankorotuksen pitää olla? 

Paikallisesti sovittava palkkaratkaisu tarkoittaa, että jokaisessa järjestössä neuvotellaan palkankorotuksista, eikä ennalta määriteltyä korotustasoa tai -mallia tällöin ole. Paikallisesti sovittavan korotuksen määrälle ei ole asetettu minimiä tai maksimia mikä tarkoittaa, että jos niin sovitaan ei palkkoja tarvitse korottaa. Palkkaratkaisun toteutustapa voi olla esim.: 

  • Yleiskorotus (= toimihenkilön säännöllinen palkka lisineen korottuu X % tiettynä sovittuna päivämääränä) 
  • Euromääräinen korotus
    (= toimihenkilön palkka nousee X euroa tiettynä sovittuna päivämääränä) 
  • Prosenttimääräinen korotus
    (= toimihenkilön palkka nousee X % tiettynä sovittuna päivämääränä) 
  • Kohdennettu korotus (= korotus kohdennetaan esim. tietylle ryhmälle, tiettyihin tehtäviin, tiettyihin lisiin, tiettyyn hankkeeseen tms.) 
  • Kertaerä (= toimihenkilöt saavat kerran maksettavan erän, eli X euroa, tiettynä sovittuna päivämääränä) 
  • Jokin muu 
  • tai näiden yhdistelmä 
Miten osa-aikaisen palkka korottuu? 

Osa-aikaisen palkka korottuu lähtökohtaisesti suhteessa työaikaan. Helpoin tämä on hahmottaa siten, että jos sovittu palkankorotus korottaa kokoaikaisen toimihenkilön kuukausipalkkaa esim. 1,5 %, saa esim. 60 % työaikaa tekevä osa-aikainen työntekijä tällöin 60 % tästä 1,5 %:lla korotetusta palkasta.  

Onko kaikkien toimihenkilöiden palkkoja pakko korottaa? 

Ei ole. Palkankorotuksessa ei ole määritelty minimiä tai maksimia. Korotuksia voidaan kohdentaa, kunhan kohdentamisperusteet ovat syrjimättömät. Kohdennettaessa palkankorotuksia esim. tiettyihin hankkeisiin tai tiettyihin tehtäviin voi osa toimihenkilöistä jäädä kokonaan ilman palkankorotuksia. 

Auttaako Hali paikallisen palkkaratkaisun neuvotteluissa? 

Hali järjestää maksuttomia infoja uudesta työehtosopimuksesta (3.6.2025) sekä paikallisen palkkaratkaisun neuvottelusta (1.9.2025). Lisätietoja ensimmäisestä infosta täällä ja toisesta infosta täällä.

Halin työsuhdeneuvonta vastaa TES:n tulkintaan liittyviin kysymyksiin. Hali tai työsuhdeneuvonta ei kuitenkaan voi ottaa kantaa korotusten määriin, mitä järjestön kannattaa sopia tms. Hali ei myöskään neuvottele palkkaratkaisusta työnantajan puolesta tai voi toimia työnantajan tukena tai neuvottelijana paikallisissa neuvotteluissa.  

Järjestömme on ”kattojärjestön” jäsen, voiko kattojärjestö neuvotella palkkaratkaisun puolestamme? 

Käytännössä ei. Palkkaratkaisun paikallisuus tarkoittaa sitä, että kukin työehtosopimukseen sidottu työnantaja, eli kukin erillinen Y-tunnus, käy neuvottelut erikseen. Jo se, että työnantajan on toimitettavaluottamusmiehelle / paikalliselle palkkaratkaisuneuvottelijalle talous- ja muut neuvotteluiden käymiseen tarvittavat tiedot johtaa käytännössä siihen, että neuvottelut käydään tosiasiallisesti paikallisesti. 

Onko jokaisen erillisen järjestön pakko neuvotella oma palkkaratkaisunsa? 

Paikallisen palkkaratkaisun tarkoituksena on antaa kullekin järjestölle mahdollisuus neuvotella palkoista juuri kyseisen järjestön lähtökohdat ja tilanne huomioiden. Palkkaratkaisun lopputulokseen Hali taikka työehtosopimus ei ota kantaa, vaan sisältö jää täysin paikallistason neuvotteluiden varaan.  

Mitä tapahtuu, jos neuvottelutulokseen ei päästä? 

Jos paikalliset palkkaneuvottelut eivät tuota tulosta, korotetaan palkkoja työehtosopimuksen ns. perälaudan mukaisin prosentein. Vuonna 2025 tämä tarkoittaa, että toimihenkilöiden säännöllistä palkkaa, sisältäen säännöllisesti samansuuruisina maksettavat lisät, korotetaan 1.10.2025 2,4 % yleiskorotuksella. Lisätietoja nk. perälaudan sisällöstä löytyy sopimusratkaisun sivulta 3

Palkkaratkaisun perälauta sisältää 0,3 % järjestökohtaisen erän vuosille 2026 ja 2027, miten tämä lasketaan? 

Yleiskorotuksen lisäksi vuosina 2026 ja 2027 palkkojen korottamiseen käytetään järjestökohtainen erä, jonka suuruus on 0,3 % TES:n piirissä olevien toimihenkilöiden säännöllisen työajan syyskuussa maksetuista palkoista.  

Palkkasummaa laskettaessa huomioidaan: 

  • Lomautettujen työntekijöiden palkat kuten ne olisi maksettu toimihenkilön ollessa töissä 
  • Palkallisella poissaololla, kuten palkallisella perhevapaalla tai vuosilomalla olevan toimihenkilön palkka 
  • Palkattomalla poissaololla olevan toimihenkilön sijaisen palkka 

Palkkasummaa laskettaessa ei huomioida: 

  • Palkallisella poissaololla olevan toimihenkilön sijaisen palkkaa 
Mitä tarkoittaa taulukkokorotus? 

Sosiaalialan järjestöjen vuoden 2025 palkkaratkaisu sisältää taulukkokorotukset, joiden mukaan TES:n taulukoita korotetaan 1.10.2025 lukien 2,4 %, 1.11.2026 lukien 2,1 % ja 1.11. 2027 lukien 2,0 %. Jos toimihenkilön tehtäväkohtainen palkka on taulukon mukainen tai enintään em. taulukkokorotuksen verran yli, voidaan taulukkokorotusta vastaava osuus vähentää toimihenkilölle maksettavasta työehtosopimuksen minimivelvoitteen ylittävästä palkanosasta, kuten esimerkiksi henkilökohtaisesta lisästä tai erityistekijälisästä, siten ettei taulukkokorotuksella ole tosiasiallista kustannusvaikutusta. Tämä tarkoittaa, että taulukkokorotuksen määrällä voidaan yhteensä vähentää kaikkia toimihenkilön palkan osia paitsi vuosisidonnaista takuuta ja TES:n mukaista kyseisestä tehtävästä maksettavaa vaativuusryhmän vähimmäispalkkaa. 

Esimerkki: 

Toimihenkilön, jolla on palvelusvuosia 9 vuotta, tehtävä kuuluu vaativuusryhmään 4. Hänen palkkansa on lokakuussa 2025 yhteensä 2715,49 euroa kuukaudessa, koostuen seuraavista osista: 

  • VR-palkka 2294,29 euroa 
  • vuosisidonnaista takuu 321,20 euroa 
  • henkilökohtainen lisä 100 euroa 

Taulukkokorotuksen jälkeen hänen vaativuusryhmän mukainen palkkansa on 2349,35 euroa ja vuosisidonnainen takuu 328,91 euroa. Taulukkokorotuksen vaikutus em. palkanosiin on siten yhteensä 62,77 euroa. Tämä 62,77 euron ylite voidaan vähentää toimihenkilölle maksettavasta 100 euron suuruisesta henkilökohtaisesta lisästä siten, että taulukkokorotuksen jälkeen henkilökohtaisen lisän määrä on 37,23 euroa. 


Palkkaratkaisuohje vuosille 2025–2027

Palkkaratkaisusta 2025, 2026 ja 2027 neuvotellaan paikallisesti ottaen huomioon mm. järjestön talous- ja työllisyystilanne sekä tulevaisuuden näkymät. Työnantaja toimittaa luottamusmiehelle tarvittavat tiedot järjestön talous- ja työllisyystilanteesta sekä näiden ennakoitavasta kehittymisestä hyvissä ajoin ennen paikallisten neuvotteluiden aloittamista. Neuvotteluiden pohjaksi on tarkoituksenmukaista toimittaa tietoa myös palkkaratkaisua koskevan esityksen perusteista. 

Ohje

Paikallisen palkkaratkaisun tarkoituksena on parhaalla tavalla mahdollistaa kunkin järjestön tilanteen mukaan mitoitettu palkkaratkaisu järjestön omista lähtökohdista. Tietojensaantioikeuden tarkoituksena on neuvotteluedellytysten ja toimivan dialogin varmistaminen. Tätä varten luottamusmiehen / paikallisen palkkaratkaisuneuvottelijan olisi saatava työnantajalta neuvottelujen käymiseksi riittävät tiedot. Tiedot olisi myös toimitettava oikea-aikaisesti (viimeistään neuvotteluiden alkaessa).

Paikallisen palkkaratkaisun tarkoituksena on löytää kunkin järjestön tilannetta ja tarpeita vastaava palkkaratkaisu. 

Ohje

Neuvotteluiden tarkoituksena on paikalliseen palkkaratkaisuun pääseminen avoimen ja järjestön tilanteen huomioon ottavan keskustelun kautta. Neuvotteluissa keskustellaan järjestön tilanteesta ja palkanmuodostuksesta. Paikallisen palkkaratkaisun löytämistä edesauttaa mm. yhteinen näkemys järjestön taloudellisesta tilanteesta. 

  • Vuoden 2025 palkkaratkaisusta neuvotellaan 30.9.2025 mennessä, ellei neuvotteluajan jatkamisesta sovita paikallisesti. 
  • Vuoden 2026 palkkaratkaisusta neuvotellaan 30.9.2026 mennessä, ellei neuvotteluajan jatkamisesta sovita paikallisesti.
  • Vuoden 2027 palkkaratkaisusta neuvotellaan 30.9.2027 mennessä, ellei neuvotteluajan jatkamisesta sovita paikallisesti. 
Ohje

Neuvotteluajan pidentämisestä voidaan sopia paikallisesti.

Jos sovitaan useammasta kuin yhden vuoden palkkaratkaisusta, on kutakin vuotta koskeva palkkaratkaisu irtisanottavissa aina kolme kuukautta ennen kyseisen vuoden palkkaratkaisun sopimisen määräpäivää. 

Mikäli järjestössä on valittuna tai valitaan luottamusmies, käydään neuvottelut työnantajan ja luottamusmiehen välillä. Luottamusmies edustaa tällöin neuvotteluissa koko työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa henkilöstöä toimihenkilöiden järjestäytymisestä riippumatta. Luottamusmies voi halutessaan ottaa neuvotteluihin avukseen varaluottamusmiehen tai muun avustajan. Luottamusmies kuitenkin toimii varsinaisena sopijaosapuolena palkkaratkaisussa. 

Ohje

Jos luottamusmies on valittu tai valitaan, käydään paikalliset palkkaratkaisuneuvottelut hänen kanssaan ja sopimus tehdään luottamusmiehen kanssa. Luottamusmies edustaa tällöin koko henkilöstöä heidän järjestäytymisestään riippumatta. Luottamusmiehellä on kuitenkin halutessaan oikeus ottaa varaluottamusmies tai muu avustaja mukaan tueksi neuvotteluihin.  

Mikäli luottamusmiestä ei ole valittu, voidaan neuvottelut käydä henkilöstön keskuudestaan enemmistöpäätöksellä valitseman yhden tai useamman paikallisen palkkaratkaisuneuvottelijan kanssa. Valittu palkkaratkaisuneuvottelija edustaa tällöin koko työehtosopimuksen piirissä olevaa henkilöstöä, ellei henkilöstö palkkaratkaisuneuvottelijan valinnan jälkeen valitse luottamusmiestä, jolloin palkkaratkaisuneuvottelijan toimivalta päättyy ja luottamusmies astuu palkkaratkaisuneuvottelijan sijaan. Luottamusmies edustaa aina koko työehtosopimuksen soveltamisalan piiriin kuuluvaa henkilöstöä. Paikallisen palkkaratkaisuneuvottelijan toimivalta ja -kausi päättyvät viimeistään tämän työehtosopimuksen voimassaolon päättyessä. Paikallisella palkkaratkaisuneuvottelijalla ei ole luottamusmiehen asemaa ja suojaa, eikä hän edusta henkilöstöä missään muussa asiassa kuin paikallista palkkaratkaisua koskevissa neuvotteluissa. 

Ohje

Paikallinen palkkaratkaisuneuvottelija valitaan henkilöstön keskuudesta enemmistöpäätöksellä. Hän edustaa koko henkilöstöä paikallisissa palkkaratkaisuneuvotteluissa. Hän ei edusta henkilöstöä missään muussa asiassa asemansa perusteella. Paikallisella palkkaratkaisuneuvottelijallakin on halutessaan oikeus ottaa avustaja neuvotteluihin, mutta sopimus tehdään työnantajan ja paikallisen palkkaratkaisuneuvottelijan välillä.

Paikallisesti sovittavassa palkkaratkaisussa sovitaan palkankorotusten toteutustapa, ajankohta ja suuruus. Paikallisesti sovittavan korotuksen määrälle ei ole asetettu minimiä tai maksimia, vaan palkkaratkaisusta neuvotellaan ja sovitaan kokonaisuudessaan paikallisesti. 

Ohje

Palkankorotuksen määrä neuvotellaan paikallisesti. Korotus voi olla mitä vain, eli myös 0 % tai pelkkä kertaerä. Myös palkankorotuksen ajankohdasta voidaan sopia vapaasti. Paikallinen palkkaratkaisu voidaan toteuttaa esim. yleiskorotuksena, kohdennettuina korotuksina, euromääräisenä korotuksena, prosenttimääräisenä korotuksena, kertaeränä, jne., taikka näiden yhdistelmänä.

Paikallinen palkkaratkaisu itsessään ei edellytä yhteistoimintalain mukaisten muutosneuvotteluiden käymistä. 

Ohje

Paikallinen palkkaratkaisuneuvottelu ei ole YT-neuvottelu tai muutosneuvottelu, eikä vaadi YT-lain soveltamista tai mitenkään liity YT-lakiin. YT-laki ei muutenkaan koske alle 20 henkilöä säännöllisesti työllistäviä järjestöjä. HUOM! 1.7.2025 alkaen YT-laki ei koske alle 50 henkilöä työllistäviä järjestöjä, eräin poikkeuksin. Järjestön taloudellinen tilanne voi kuitenkin olla se, että palkkaratkaisusta riippumatta henkilöstöä joudutaan säästösyistä vähentämään tai lomauttamaan. Tällöin vähintään 20/50 henkilöä työllistävissä järjestöissä YT-lain mukaisten muutosneuvotteluiden käyminen on tarpeen, kun työvoiman vähentämistä tai lomautuksia on suunnitteilla. 

Palkantarkistuksen toteutustapa, ellei paikallista palkkaratkaisua saavuteta  

Jos neuvotteluissa ei ole päästy ratkaisuun em. vuosittaiseen määräaikaan mennessä, tai jos neuvottelut päätetään työnantajan ja henkilöstön edustajan välillä yhteisymmärryksessä ilman neuvotteluratkaisun syntymistä, toimihenkilöiden palkankorotukset määräytyvät työehtosopimusosapuolten välillä sovitun mukaisesti seuraavasti: 

Ohje

Alla mainittuja palkankorotusprosentteja sovelletaan, jos paikallisissa palkkaneuvotteluissa ei ole päästy yhteysymmärrykseen palkankorotusten tasosta ja toteutustavasta. Jokaisessa järjestössä tulee siis ensisijaisesti neuvotella palkankorotuksista paikallisesti.

Vuosi 2025  

Palkkoja korotetaan 1.10.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,4 % suuruisella yleiskorotuksella  

Ohje

Yleiskorotus korottaa toimihenkilön säännöllistä palkkaa mukaan lukien säännöllisesti samansuuruisina maksettavat lisät, kuten henkilökohtainen lisä. 

Vuosi 2026  

Palkkoja korotetaan 1.11.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,1 % suuruisella yleiskorotuksella sekä järjestökohtaisella erällä.  

Järjestökohtainen erä  

Yleiskorotuksen lisäksi 1.11.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta palkkojen korottamiseen käytetään järjestökohtainen erä, jonka suuruus on 0,3 % laskettuna toimihenkilöiden 2026 syyskuun säännöllisen työajan palkkasummasta. Jos paikallisesti ei toisin sovita, päättää työnantaja järjestökohtaisen erän jakamisesta. 

Ohje

Palkkasummassa huomioidaan TES:n piirissä olevien toimihenkilöiden säännöllisen työajan syyskuussa maksetut palkat. 

Näissä palkoissa huomioidaan: 

  • Lomautettujen työntekijöiden palkat huomioidaan kuten ne olisi maksettu toimihenkilön ollessa töissä. 
  • Palkallisella poissaololla, kuten palkallisella perhevapaalla tai vuosilomalla olevan toimihenkilön palkka 
  • Palkattomalla poissaololla olevan toimihenkilön sijaisen palkka 

Näissä palkoissa ei huomioida: 

Palkallisella poissaololla olevan toimihenkilön sijaisen palkkaa  

Järjestökohtaisen erän jakamisen jälkeen työnantaja selvittää kohtuullisessa ajassa luottamusmiehelle, tai luottamusmiehen puuttuessa koko henkilöstölle, miten palkankorotukset on jaettu sekä palkankorotusten kohdistumisen perusteet. Selvityksestä tulee käydä ilmi palkankorotuksen saaneiden toimihenkilöiden lukumäärä, keskimääräisen korotuksen suuruus sekä palkankorotusten kokonaismäärä.  

Vuosi 2027  

Palkkoja korotetaan 1.11.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 2,0 % suuruisella yleiskorotuksella sekä järjestökohtaisella erällä.  

Järjestökohtainen erä  

Yleiskorotuksen lisäksi 1.11.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta palkkojen korottamiseen käytetään järjestökohtainen erä, jonka suuruus on 0,3 % laskettuna toimihenkilöiden 2027 syyskuun säännöllisen työajan palkkasummasta. Jos paikallisesti ei toisin sovita, päättää työnantaja järjestökohtaisen erän jakamisesta.  

Järjestökohtaisen erän jakamisen jälkeen työnantaja selvittää kohtuullisessa ajassa luottamusmiehelle, tai luottamusmiehen puuttuessa koko henkilöstölle, miten palkankorotukset on jaettu sekä palkankorotusten kohdistumisen perusteet. Selvityksestä tulee käydä ilmi palkankorotuksen saaneiden toimihenkilöiden lukumäärä, keskimääräisen korotuksen suuruus sekä palkankorotusten kokonaismäärä.  

Taulukkokorotus  

Työehtosopimuksen taulukoita korotetaan 1.10.2025 lukien 2,4 %, 1.11.2026 lukien 2,1 % ja 1.11. 2027 lukien 2,0 %.  

Mikäli toimihenkilön tehtäväkohtainen palkka on taulukon mukainen tai enintään em. taulukkokorotuksen verran yli, voidaan taulukkokorotusta vastaava osuus vähentää toimihenkilölle maksettavasta työehtosopimuksen minimivelvoitteen ylittävästä palkanosasta, kuten esimerkiksi henkilökohtaisesta lisästä tai erityistekijälisästä, siten ettei taulukkokorotuksella ole tosiasiallista kustannusvaikutusta. 

Ohje

Tämä tarkoittaa, että taulukkokorotuksen määrällä voidaan yhteensä vähentää kaikkia toimihenkilön palkan osia paitsi vuosisidonnaista takuuta ja TES:n mukaista kyseisestä tehtävästä maksettavaa vaativuusryhmän vähimmäispalkkaa.  

Esimerkki 1:  

Toimihenkilön, jolla on palvelusvuosia 9 vuotta, tehtävä kuuluu vaativuusryhmään 4. Hänen palkkansa on lokakuussa 2025 yhteensä 2715,49 euroa kuukaudessa, mistä vaativuusryhmän mukaista palkkaa on 2294,29 euroa, vuosisidonnaista takuuta 321,20 euroa ja henkilökohtaista lisää 100 euroa. Taulukkokorotuksen jälkeen hänen vaativuusryhmän mukainen palkkansa on 2349,35 euroa ja vuosisidonnainen takuu 328,91 euroa. Taulukkokorotuksen vaikutus em. palkanosiin on siten yhteensä 62,77 euroa. Tämä ylite voidaan vähentää toimihenkilölle maksettavasta henkilökohtaisesta lisästä siten, että taulukkokorotuksen jälkeen henkilökohtaisen lisän määrä on 37,23 euroa.  

Esimerkki 2:  

Toimihenkilön, jolla on palvelusvuosia 9 vuotta, tehtävä kuuluu vaativuusryhmään 4. Hänen palkkansa on lokakuussa 2025 yhteensä 2615,49 euroa kuukaudessa, mistä vaativuusryhmän mukaista palkkaa on 2294,29 euroa ja vuosisidonnaista takuuta 321,20 euroa. Taulukkokorotuksen jälkeen hänen vaativuusryhmän mukainen palkkansa on 2349,35 euroa ja vuosisidonnainen takuunsa 328,91 euroa. Koska toimihenkilön palkka on työehtosopimuksen minimipalkan mukainen, ei taulukkokorotuksen osuutta voida vähentää muista palkanosista. Toimihenkilön palkka sekä vuosisidonnainen nousee tosiasiallisesti taulukkokorotuksen verran.  

Euromääräiset lisät  

Vuosi 2025  

Työehtosopimuksen euromääräisiä lisiä korotetaan 2,4 prosentilla 1.10.2025 lukien.  

Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksia korotetaan 2,4 prosentilla 1.10.2025 lukien.  

Vuosi 2026  

Työehtosopimuksen euromääräisiä lisiä korotetaan 2,1 prosentilla 1.11.2026 lukien.  

Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksia korotetaan 2,1 prosentilla 1.11.2026 lukien.  

Vuosi 2027  

Työehtosopimuksen euromääräisiä lisiä korotetaan 2,0 prosentilla 1.11.2027 lukien.  

Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksia korotetaan 2,0 prosentilla 1.11.2027 lukien. 


Liitteet

Sosiaalialan järjestötyön työehtosopimus 1.5.2023-30.4.2025

tes_sosiaaliajanjarjestot_web-3.pdf, 751 kt, 8.11.2023

pdf

Vähimmäispalkkataulukko, sosiaalialan järjestötyö

sos-al_-jarjestot-vahimmaispalkat-1.pdf, 83 kt, 30.8.2023

pdf

Sosiaalialan järjestötyön työehtosopimuksen 2023-2024 neuvottelutulos

sosiaalialan-jarjestojen-tyoehtosopimuksen-2023-2024-neuvottelutulos-13032023-1.pdf, 197 kt, 30.8.2023

pdf

Sosiaalialan järjestöjen työehtosopimus (1.6.2022–31.3.2024)

tes_sosiaaliajanjarjestot_web.pdf, 960 kt, 30.8.2023

pdf

Infopaketti: Sosiaalialan järjestöjen työehtosopimus 1.6.2022 – 31.3.2024

sosiaalialan-jarjestojen-tes-infopaketti.pptx, 325 kt, 30.8.2023

pptx

Allekirjoituspöytäkirja, sosiaalialan järjestöjen TES 1.6.2022 – 31.3.2024

allekirjoituspoytakirja-jarjesto-tes.pdf, 202 kt, 30.8.2023

pdf

Vähimmäispalkkataulukko, sosiaalialan järjestöt (1.6.2022–31.8.2022 ja 1.9.2022–30.4.2023)

jarjestotes-palkkataulukot-1.pdf, 66 kt, 30.8.2023

pdf

Järjestöjen vuosilomainfon materiaalit 15.3.2024

jarjestot_vuosilomainfo_final_15032024.pdf, 594 kt, 13.5.2025

pdf

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 3.2 / 5. Arvioiden määrä: 20

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

Ikävää, että sisältö ei ollut sinulle hyödyllinen.

Miten voisimme parantaa sisältöä?

Anna meille palautetta!